2014-03-28 11:52:45• hírek • Kocsis Zoltán

Központ a családon belüli erőszak áldozataink támogatására - norvég támogatásból

Doina Vasut
Doina Vasut

A családon belüli és a nemek közötti erőszak áldozatainak megsegítésére jöhet létre központ Szatmárnémetiben - ráadásul norvég támogatással. A legoptimistább elképzelések szerint is leghamarabb jövő nyáron indulhat be a tevékenység, tájékoztatott Doina Vasut, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) vezetője.

A központ megvalósulásának első lépéseként a Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki ülésén megszavazta, hogy a Park utca 1.-es szám alatti épületet-e célra a SPAS rendelkezésére bocsátja. Ez az épület - rehabilitálása után - adna majd otthont a képzéseknek, tanácsadásoknak. Hogy a bántalmazottakat hol szállásolnák el - ez titok.

A központ sajátossága lenne, hogy nem csak az áldozatokat látnák majd el tanácsokkal és segítséggel, hanem az erőszak elkövetőit is. Annak reményében, hogy sikerül őket újra integrálni a társadalomba. Jogi, orvosi, pszichológiai támogatást kapnának mind az áldozatok, mind az erőszak elkövetői.

Vasut a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, az központ egy olyan otthont alakítana ki, ahol hat család vagy 20 személy három, de akár hat hónapig is menedéket találna. Amíg nem talál magának munkát, amíg nem tudja biztosítana saját és a gyerekek biztonságát. „A legtöbb esetben nem csak a nő esik áldozatául a családon belüli erőszaknak, hanem a gyerekei is, ezért úgy igyekszünk majd berendezkedni, hogy őket el tudjuk helyzeni biztonságosan", magyarázta Vasut.

A központ kialakítása jelenleg folyamatban van. A megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, most azon dolgoznak, hogy a projekteket le tudják adni. A várakozások szerint két-három hónapig tart majd, amíg országosan elbírálják a pályázatokat.

A román igazságügyi minisztérium és a norvég külügyminisztérium 4,7 millió eurós támogatásról írt alá korábban szerződést. A kétoldalú megállapodás alapján a skandináv ország négy millió, a román kormány pedig 705.000 euróval járul hozzá egy olyan alap létrehozásához, amelyből többek között a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítését célzó tevékenységet is lehet finanszírozni. Vasut szerint ez az eljárás egyszerűbb és kevésbé bürokratikus, mint az uniós pályázatok, így optimista a projekt sikere kapcsán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: