2013-08-09 13:16:59• hírek • MTI

Kis katonaarák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Ritka papagájfaj egyedei keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban, a két kis katonaara (Ara militaris) fióka nevelése mellett egy kékhátú ara utódot (Ara ararauna) is örökbe fogadott a szülőpár.

Magyarországi állatkertben most először kelt ki kis katonaara. A szülők az Európai Törzskönyvi Program keretében 2008-ban érkeztek Hollandiából és Franciaországból, és az ivarérettség elérése után rakták le első fészekaljukat - mondta Petró Zsuzsa, a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői állatpark szóvivője a madarak sajtóbemutatóján pénteken az MTI-nek.

A fiókák jelenleg nyolchetesek, testükön most kezdett kipattanni tolltokjaikból a fajra jellemző színezetű toll. A fiókák neme egyenlőre ismeretlen, ivarukat féléves korukban fogják tollazatuk DNS vizsgálata alapján megállapítani a park szakemberei.
A nyíregyházi egyedek nemrég lettek tenyészérettek: mivel a madarak folyamatosan együtt mozogtak, egymást etették és tollászkodtak, a gondozók már korábban sejtették, hogy hamarosan elérkezik a papagájnász ideje. A szakemberek ezért termetes költőodút helyeztek be röpdéjükbe, amely nem sokáig állt üresen, a tojó két tojást is lerakott, a belőlük kikelt mindkét fióka életerős és egészséges - hangsúlyozta a szóvivő.

Petró Zsuzsa hozzátette: a szaporulat azért is örvendetes, mivel különösebb beavatkozás nélkül cseperednek az apróságok. A szülőpár gondoskodóan neveli és védelmezi a kis madarakat, sőt, még egy kékhátú ara fiókát is örökbe fogadtak, akit nem nevelt az anyja.

Etetésükről szólva a szóvivő megjegyezte, az ara családnak ilyenkor jóval több táplálékot juttatnak a gondozók, a változatos menü olajos magvakból és trópusi gyümölcsökből áll.
A kis katonaara kifejlett egyedei hetven centiméter hosszúak, alapszínük a sárga és a zöld, szárnyuk sötétkék; a többi arafajtól eltérően színezete jelentős része zöld, csupán a homlokán visel piros "sapkát". A faj Dél-Amerika trópusi erdőségeinek lakója, élőhelyén tollazata kiválóan alkalmassá teszi a fák lombozatában történő elrejtőzésre.

Meglehetősen félénk természetű, a természetben is párban vagy kisebb csapatokban él. A kis katonaarák monogámok, egy életre választanak maguknak párt. A kis katonaara az egyik legritkább arafaj, mivel fogságban nehezen szaporodik, a vadorzók a természetes élőhelyükről fogják be a madarakat. Többek között ezért, valamint élőhelyük drasztikus csökkenése miatt a szigorúan védett kategóriába tartozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: