2016-11-18 14:21:34• hírek • Szatmár.ro

Kis csapat nagy színházi fesztivált szervezett

Sok pozitív visszajelzés érkezik a szervezőkhöz a 8. Interetnikai Színházi Fesztivállal kapcsolatban.

Péntek délben az Északi Szníház színpadán tartott sajtótájékoztatót Stier Péter, a színház adminisztratív igazgatója és Bessenyei Gedő István, a Harag György Színtársulat művészeti igazgatója. A téma a nemrég megtartott 8. Interetnikai Színházi Fesztivál volt, amelynek idén Szatmárnémeti adott otthont.

"Igazából már két éve is elvállalhattuk volna a rangos fesztivál megszervezését, de jobbnak láttuk a várakozást addig, amíg a színházépület felújítása befejeződik. Igazunk lett, a fesztivál vendégei, a kritikusok is el voltak ragadtatva a gyönyörűen felújított épülettől" - kezdte a sajtótájékoztatót Bessenyei.

A fesztivál tíz napja alatt tíz nagyszínpadi előadást láthatott a közönség. Összességében 21 színtársulat 25 előadást tartott, 23 különböző produkciót tárva a publikum elé. Emellett a fesztivál minden napján szakmai megbeszéléseket tartottak, volt hat könyvbemutató, egy kiállításmegnyitó és bulik, melyeken vagy színész-lemezlovasok, vagy színész-zenekarok szolgáltatták a zenét. A fesztivál egyébként több mint 500 személyt (színészeket, háttérmunkásokat, kritikusokat) látott vendégül.

"Örülök, hogy minden meghívott társulat jelen tudott lenni, a színház műszaki személyzete pedig minden előadást megfelelően ki tudott szolgálni. Büszke vagyok a maroknyi operatív szervezőcsapatra is, akik javarészt komolyabb rutin nélkül le tudták vezényelni ezt a nagyszabású rendevényt. Szomorú vagyok azonban, hogy meg tudunk szervezni egy ekkora horderejű fesztivált, ám saját házi fesztiválunk már évek óta nincs. Ám elképzelhető, hogy ebben az évadban visszatér a Sorompók nélkül" - folytatta a művészeti igazgató.

Stier Péter adminisztratív igazgató elmondta: az előadások 3-4 kivétellel teltházasok voltak, a fesztivál nézőszáma több mint 3 ezer volt. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó program Az imposztor című darab volt. Öröm, hogy a jegyvásárlók egyre jobban megbarátkoznak az online lehetőségekkel, a fesztivál ideje alatt a jegyek 10 százaléka interneten kelt el.

A fesztivál színfoltjai voltak a független színtársulatok fellépései, amelyek a prózai darabok mellett táncszínházi előadással is színpadra léptek. "A közönség remek előadásokat láthatott, fény derült arra, hogy hol tart ma a kortárs kisebbségi színjátszás és a szatmári közönség új színházi nyelvekkel tágíthatta a látóhatárát" - zárta a sajtótájékoztatót Bessenyei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: