2011-02-10 15:06:04• hírek • MTI

Kirúgták a vámfőnököt

fotó: Moguli.ro
fotó: Moguli.ro

A miniszterelnök menesztette tisztségéből az országos vámhatóság korrupcióval gyanúsított vezetőjét, miután a román hatóságok csütörtökig közel száz határrendőrt és vámost vettek őrizetbe szintén korrupció miatt.

Emil Boc azt követően döntött a menesztésről, hogy szerdán este megbeszélésre hívta a kormány épületébe az adóhatóság vezetőjét, amelynek közvetlen beosztottja volt Radu Traian Marginean országos vámfőnök. A román kormány szóvivője bejelentette, hogy a menesztés oka a Marginean ellen indított büntetőjogi vizsgálat.

A vámfőnökkel szerdán közölték a korrupcióellenes ügyészségen, hogy büntetőjogi eljárás indult ellene. Azzal gyanúsítják, hogy a Szatmár megyei halmi határátkelő volt vezetőjét 130 ezer euró kenőpénz fejében nevezte ki a funkcióba, majd újabb 300 ezer eurót kért a kinevezésben érdekelt üzletemberektől, hogy meghosszabbítsa mandátumát.
A vámhivatali funkciók pénzért való megvásárlása azonban csak egy része a Romániában kirobbant vámbotránynak, amely nyomán már 97 határrendőrt és vámost vettek őrizetbe a hatóságok, miután csütörtökön újabb 11 személy került fogdába. A mintegy száz személy egy részét már előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénzt fogadtak el a cigarettacsempészektől.

Közben csütörtökön Romániába érkezett Cecilia Malmström belügyi és igazságügyi EU-biztos, aki Emil Boc román miniszterelnökkel, a román kormány néhány tagjával, valamint a szenátus elnökével találkozik.
Malmström a romániai vámbotrány kapcsán elmondta, a nagyszabású hatósági eljárás jelzi Romániának a korrupcióellenes harcban való elkötelezettségét. Ugyanakkor arra biztatta Romániát, hogy folytassa ezt a küzdelmet, és hangsúlyozta: lehetővé kell tenni befolyásos politikusok, volt miniszterek bíróság elé állítását is.

Romániában az elmúlt időszakban - a vámbotránytól független büntetőjogi ügyekben - egy volt miniszter és egy parlamenti képviselő mentelmi jogának megvonását utasította el a parlament, akadályozva ezzel az igazságszolgáltatás munkáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: