2012-11-09 14:13:30• hírek • MTI

Kirúghatják Ovidiu Silaghit a kormányból

Ovidiu Silaghi
Ovidiu Silaghi

Négy román kormánytag vagyonosodását vizsgálja Romániában az illetékes hivatal - közölte pénteken a román média.

A vizsgált kormánytagok Ovidiu Silaghi közlekedési, Eduard Hellvig idegenforgalmi és Lucian Pop társadalmi párbeszédért felelős miniszter, valamint Sorin Dan Mihalache, a kormány főtitkárhelyettese.
A hatóság szerint Silaghi nem tud igazolni 45 ezer eurót vagyonnyilatkozata alapján, és a hatóság az ennek megfelelő vagyonrész elkobzását kérte, ezt azonban csak bíróság rendelheti el.

Pop ellen hivatali visszaélés miatt feljelentést tettek az ügyészségen, mivel korábban ideiglenes oktatási miniszterként állítólag előnyben részesítette azokat a szakszervezeteket, amelyeknek egyik vezetője volt.
Hellvig és Mihalache azzal sértett törvényt, hogy májustól októberig kereskedelmi társaságokban is funkciót töltöttek be, ami a hatóság szerint összeférhetetlen a kormánytagsággal.

A vagyonvizsgáló szervet azért hozták létre, hogy segítse az ügyészséget a korrupció visszaszorításában. A hatóság csak megvizsgálja a vagyonnyilatkozatokat, és ennek alapján tesz feljelentést az ügyészségen, vagy egyszerűen megállapítja, hogy egy tisztségviselő funkciójával összeférhetetlen más posztot is betöltött. Ez utóbbi esetben az állami szerv jelentését az érintett megtámadhatja a közigazgatási bíróságon.

Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, hogy a vagyonosodást vizsgáló intézmény megállapításai a kormánytagok "jelenlegi tevékenységét nem érintik", de leszögezte: ha kiderül, hogy megalapozott a felmerült gyanú, az érintettek nem maradhatnak a kormányban.

A gyanúsítottak szerint az ellenük indított vizsgálat a romániai választási kampánnyal áll összefüggésben, és célja a politikai lejáratásuk. Romániában december 9-én parlamenti választásokat tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: