2010-04-14 13:14:39• hírek • MTI/AFP/Reuters/dpa

Kirgizisztán második Afganisztán lehet

Az orosz elnök úgy látja, Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és fennáll a veszély, hogy a közép-ázsiai ország "második Afganisztánná" válik. Dmitrij Medvegyev a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után tartott előadást helyi idő szerint kedden a Brookings Intézetben, ahol szólt az orosz-amerikai kapcsolatok alakulásáról is.

Kirgizisztánnal kapcsolatban kifejtette: valós a veszélye annak, hogy az ország egy északi és egy déli területre szakad ketté, miután múlt héten elűzték a hatalomból Kurmanbek Bakijev elnököt, és átmeneti kormány jött létre. Az orosz elnök hozzátette: "bizonyos politikai szereplőknek felelős döntéseket kellene hozniuk".

"Kirgizisztán összeomlása a legutolsó dolog, amit szeretnénk" - hangsúlyozta az orosz elnök előadásában. Ha polgárháború törne ki, az "odacsábítaná az összes létező terroristát" - mondta, hozzátéve: "az a feladatunk, hogy segítsük a kirgiz népet békés úton megoldani ezt a válságot".

Bakijev, aki elmozdítása után az ország déli részén keresett menedéket, azt mondta kedden, hogy kész lemondani, ha a biskeki hatóságok szavatolják az ő és családja biztonságát.

Az orosz-amerikai kapcsolatok alakulását illetően Medvegyev előadásában úgy fogalmazott: az elmúlt kevesebb, mint egy évben sikerült megváltoztatni a kétoldalú kapcsolatok légkörét. Oroszország készen áll támaszt nyújtani az Egyesült Államoknak, és erre számos területen szükség is lehet - mondta, az afganisztáni háborúra és az iráni atomvitára utalva.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszországot nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint az Egyesült Államokat. Úgy vélte, hogy a kommunizmus után Oroszországnak évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy hatékony politikai és gazdasági rendszert építsen ki. "Nem szabad kioktatnunk egymást, hogyan éljen a másik" - fogalmazott.

Medvegyev megjegyezte, hogy a javuló kapcsolatok egyelőre nem eredményeztek jelentős gazdasági együttműködést, és az orosz elnök szerint ez az Egyesült Államok hibája. Szorgalmazta, hogy távolítsák el az orosz befektetések előtt álló akadályokat, és sürgette azt is, hogy az Obama-adminisztráció segítse Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: