2010-09-18 18:04:41• hírek • Szatmar.ro

Kirepültek a pilóták

Annak ellenére, hogy a szervezők 10.000-15.000 emberre számítottak, csupán pár száz érdeklődőt vonzott a helyszínre a 3. Repülős Találkozó. Akik azonban magukra vették az esőkabátot és elszántan vágtak neki a szatmárnémeti reptérnek, nem kellett csalódniuk.

Nem mindennapos élményt nyújtott a kíváncsiskodóknak a szombati rendezvény. Már harmadik éve igyekeznek a szervezők egy felejthetetlen showt nyújtani a közönség számára, amely idén afterpartyval is kibővült. A repülős találkozó alkalmával olyanok is betekintést kaphattak a repülőtér életébe, akiknek eddig még nem volt lehetőségük a leggyorsabb tömegszállító eszközt kipróbálni.
Az érdeklődők amellett, hogy közelről szemügyre vehették a gépeket, fel is ülhettek az új ATR 42-500 Tarom gépre, amely ezután Szatmárnémeti és Bukarest között fog közlekedni. A kíváncsiak még a pilótafülkébe is bekukucskálhattak. A bonyolult rendszer pedig nemcsak a gyerekek számára tűnt érdekesnek, hanem az apukákat is csak nehezen lehetett kiküldeni a színes technikai csodákkal ellátott kabinból.
Az időjárási viszonyok megkegyelmeztek a rendezvénynek, veszély nélkül lehetett végrehajtani a légi parádét, a kezdésnél pedig már az eső is elállt.


Sétarepülésre indultak a szatmáriak
Sétarepülésre indultak a szatmáriak


 

A kerozinszag, a motorok erős zúgása, és a gépek közeli süvítése megnövelte a nézők adrenalinszintjét. Olyan masinák szálltak a levegőbe, mint az Icarus-C42, GA8, AN2, Extra 300L és Extra 300S. A profi pilóták látványos attrakciókkal kápráztatták el a közönséget, és több gyerek meg fiatal szájából lehetett hallani, hogy ő is pilóta akar lenni. Ez az álom megvalósítható, hiszen Szatmárnémetiben működik egy pilóta iskola, az ára azonban borsosnak számít az átlagember számára: közel 5000 euróra rúg a képzés ára.
A nézőtérről úgy tűnhetett, hogy a gépek irányítása igen egyszerű, hiszen olyan könnyedén mozogtak az égen, mintha távirányítású játékgépek lettek volna.
Az egyik leglátványosabb bemutató talán a szinkronrepülés volt, amely során a két repülő 1 méter távolságra egymástól, tökéletes összhangban mozogtak az égen, különböző látványos cseleket bevetve. A pilóták számára csupán gyerekjáték volt ez is, hiszen a gépen ülő szakemberek már közel 5000 órát töltöttek a levegőben.

Az ejtőernyőzésre is sokan kedvet kaphattak, hiszen a könnyed lebegés mindenki számára vonzó lehet, akinek nincs iszonya a magasságtól.
A repülős találkozó egyik legfelemelőbb pillanata az új Tarom gép üzembe helyezése volt. Természetesen nem üresen szállt a magasba, hanem magával vitte egy kis sétarepülésre a város fölé a kalandvágyókat. Díszkísérettel haladt végig a felszállópályán, amely úgy a repülő belsejéből, mint a nézőtérről érdekes látványt nyújtott.

Az izgalmas bemutató után még nem kellett a látogatóknak hazamenniük, hiszen koncertek koronázták a rendezvényt. A jó hangulatot a Zanzibár, a Compact, Dj. Alexia és Alexandra biztosította.

Hogy mekkora élmény volt a repülőgép-szerelmesek műsora, azt igazán csak azok tudják, akik jelen voltak, de hoztunk egy kis ízelítőt azok számára, akiknek nem állt módjukban élőben végignézni.



 



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: