2012-04-06 10:12:10• hírek • Szatmár.ro

Kirándultak a refis diákok

A refis diákok számára a kedd a kirándulások napja volt az "Iskola másként" rendhagyó oktatási hét keretében. A diákok tanáraik, osztályfőnökeik vezetésével olyan helyszínekre látogathattak, mint Nagykoltó, Misztótfalú, Nagyszalonta, Nagykároly vagy Nagyvárad. A diákok beszámolóját az alábbiakban olvashatják:

Egy kis kikapcsolódás

Az "Iskola másként" című program keddi napján az V-VII osztályos tanulók egy különösen kellemes napot töltöttek Koltón és Misztótfalun.

A buszok reggel 8 óra előtt érkeztek, a diákok frissen és üdén szálltak fel rájuk, készen a kirándulásra. Az első úticél Misztótfalu volt, ahol kis uzsonnázás után a diákok betekintést nyerhettek Misztótfalusi Kis Miklós múzeumába.

Számos érdekességet csodáltak meg, mint például a híres „Aranyos Bibliá-t", újságcikkeket, könyveket és nyomdai eszközöket. A helyi tiszteletes beszélt a Kis Miklós életében történt fontos eseményekről. Miután mind a három osztály megtekintette a múzeumot, csoportkép is készült. A kép készítése után a diákok újra buszra szálltak azzal a céllal, hogy Koltó felé vegyék az irányt.

Az út során néhány településen áthaladva megérkeztek Koltó turisztikai látványosságaihoz. Elsőként a Teleki-kastélyt és annak szobrait tekintették meg. A múzeumba való várakozás közepette felfedezték azt a nevezetes somfát, amely alatt Petőfi írta a „Szeptember végén" című elégiáját.

A somfa megtekintése után belépést nyertek a Teleki-kastély múzeumába. A múzeumban festményeket és más nevezetességeket láthattak, valamint azt a szobát, amelyben Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szálltak meg. Érdekességként még megemlítendő Szendrey Júlia jegygyűrűje, valamint egy régi ruhadarabja. A kiállítás része volt az a szószék, amely előtt Petőfi első és egyetlen gyermekét megkeresztelték. A múzeumlátogatás után a kirándulók meglátogatták a Koltói Református Templomot, ahol a település alpolgármestere tartott előadást a templom történelméről. A diákok egyházi énekeket énekelve köszönték meg a szívélyes fogadást.

Útban hazafelé a csapat még betért a nagybányai Mc Donalds étterembe, ahol megebédeltek. A diákoknak felemelő és izgalmas kirándulásban lehetett részük, melyen sok mindent megtudhattak nagy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor Koltón töltött napjairól. (Refi Times)

Beszámoló a keddi kirándulásról

"A rendhagyó iskola" nevezetű program keretében egy egynapos kirándulást szerveztek az V-VII. osztályos diákok számára.

A kirándulás főszervezője Higyed Gyöngyi énektanárnő, az V. osztály osztályfőnöke, aki úgy tervezte, hogy a három osztály Misztótfalu híres múzeumát, a Misztótfalusi Kis Miklós Emlékmúzeumot, valamint a Koltón található Petőfi Sándor múzeumot fogja meglátogatni és persze egy-egy hamburgerért is megállnak a helyi Mc Donald's-ban.

Az indulás március 3-án reggel 8:00-kor volt. A kirándulók a hosszú buszozás után Misztótfalván kötöttek ki, ahol megpillanthatták Kis Miklós nyomtatványait, munkáit. A diákok egyéb érdekességet is megtudhattak, pl. hogy itt nyomtatták az első énekeskönyvet.

A csapat következő útja Koltóra vezetett, ahol megpillanthatták a házat, ahol Petőfi Sándor legboldogabb és legszebb napjait töltötte Szendrey Júliával. Ezután a csipet-csapat bevonult a templomba, ahol megismerkedhettek annak történetével és néhány ének eléneklésével indultak is tovább.

Mindenki nagyon várta a nagybányai Mc'Donald's-ban tett pihenőt. Étkezés után a kirándulók beszálltak a buszba, ahonnan már hazafelé vitt az út. (Refi Times: Papp Evelyn, VII.osztály)

A nyolcadikosok kirándulása

Az „Iskola másként" rendhagyó oktatási hét programjai kedden is folytatódtak. Ezen a napon kirándulásokra került sor. Az alábbiakban a VIII. osztály beszámolóját olvashatják:

Mi, nyolcadikosok az osztályfőnöknővel egy hosszabb túrát terveztünk. Hosszas megbeszélés után kialakult a fontossági sorrend: sok látnivaló, érdekes helyek, kultúra, lazítás, foci.

Először a károlyi kastélyt vettük célba. A kastély nemrég volt felújítva. A várban száznegyven szoba van, de ezek közül nincs még mind rendbe téve. A bennünket kalauzoló szakemberektől megtudtuk: hamarosan sor fog kerülni a többi szoba restaurálására is.

A felújított, pompásan berendezett szobák korhű módon tárták elénk az egykor élt kastélylakók életét, stílusát, főúri ragyogással teli napjait. Ugyanitt kiállításokat tekinthettünk meg, amelyek megismertettek elmúlt századok mesterembereinek szakmai fortélyaival, munkáival. Láttuk a kalaposmester, a mézeskalácsos, a csizmadia egyedi remekeit, és arra gondoltunk, milyen szép is volt, amikor a mesterségnek még volt „böcsülete".

Ezután a híres váradi várhoz mentünk, ami szintén felújítás alatt van, viszont a vártemplom, az most is működik. A várkápolnát a szlovák kisebbség használja, és jelenleg a katolikus egyház tulajdonában van. Hajdanán Simonyi óbester, a "legvitézebb huszár" is vendégeskedett a várban. Felemelő volt azon a kerengőn sétálni, ahol talán épp László király roboghatott be harci ménjén egy tatárverő útjáról hazatérve. A csillag alakú várerődítmény bevehetetlen volt a maga idején. A vár keleti szárnyát már részben sikerült restaurálni egy projekt segítségével, de rengeteg pénzre lenne szükség a vár teljes rendbetételéhez.

Az utunk innen Nagyszalontára vezetett, ahol megnéztük a Csonka tornyot, ami nevét onnan kapta, hogy egy tűzvész következtében elveszítette a „sisakját". A földszinten, szemben a bejárattal Bocskai fejedelem képe tekintett ránk. A múzeum gondnokától és tárlatvezetőjétől hallhattunk a nagy protestáns fejedelemről, akit egyben a hajdúk erdélyi betelepítőjeként emlegetnek.

Az emeleti termekben Nagyszalonta híres szülöttéről szólt minden: a könyvtárszoba, az akadémiai szoba, amiben egykor Arany János dolgozott, a fotel, amelyben meghalt, a legendás kalap és a Petőfi-barátság relikviái.

Amint a gondnoktól megtudtuk, a tornyot 1899-ben restaurálták, és azóta számtalan látogatója volt a múzeumnak, köztük híres emberek is. Tárlatvezetőnktől sok érdekes dolgot hallhattunk, s mulatságos volt, amint interaktív módon minket is belevont a „No, ki tudja ezt?"-játékba.

Késő délután elérkezett a lazítás ideje, amikor a Mc'Donalds-ban pihentünk, és élveztük a finomabbnál -finomabb burgereket. Hazafelé kisütött a nap, és ezért a kirándulásba csempésztünk egy kis focit is a fiúk nagy örömére. Birtokba vettük a majtényi focipályát, és egy kemény meccs után hazatértünk. (Refi Times)

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: