2013-05-19 21:52:49• hírek • Szatmár.ro

Kirándulás a Korona és tiara dobogósaival

Május 17-18-án került sor a Szent István Kör és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium által megrendezett „Korona és tiara" történelmi vetélkedőn I-III. helyezést elért diákok és felkészítő tanáraik jutalomkirándulására Mátyás király és Bakócz Tamás nyomdokain.

555 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást, 500 évvel ezelőtt próbálta „meghódítani" Rómát Bakócz Tamás érsek, az egyetlen magyar főpap, akinek komoly esélye volt arra, hogy elnyerje a pápai tiarát, ezért úgy a versennyel, mint a legjobban szereplő csapatok számára felajánlott kirándulással az ő emlékük előtt szerettek volna tisztelegni a szervezők és a vetélkedő résztvevői. A megmérettetésen dobogós helyezést elérők a nyíregyházai Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a nagykárolyi Elméleti Líceum, a nagyváradi Ady Endre Líceum és végül, de nem utolsósorban a kaplonyi Fényi István Általános Iskola tanulói és tanárai voltak.

Május 17-én délután a kis csapat Esztergomba érkezett, ahol a bazilikában megnézte a Bakócz-kápolnát, a kor egyetlen épségben fennmaradt magyar reneszánsz alkotását, a főegyházmegye kincstárát és a kriptát, melyben többek között Szécsi Dénes és Vitéz János síremlékére bukkantak a diákok. Ezután megmászták a kupola tornyába vezető 413 lépcsőfokot is. Rövid séta következett Esztergom sajátos történelmi hangulatot árasztó, patinás épületekkel teli városközpontjában, majd a termálfürdőjéről híres Leányfalu felé vették az irányt, itt szálltak meg a kirándulás résztvevői.

Május 18-án délelőtt, a visegrádi fellegvár megtekintése után a Mátyás Király Múzeumba ment a társaság, melyet a nagy uralkodó valamikori nyári rezidenciájában alakítottak ki. Itt, a Zsigmond-kori szoba, a Corvin-lakosztály, a királyi lakrész konyhája és a királynői fürdő által bepillantást nyertek a palota mindennapjaiba. Külön kiállítás mutatta be régészeti leletek segítségével a középkor használati eszközeit.

A múzeumhoz tartozó ún. Salamon-tornyot, a magyar középkor egyedülálló építészeti emlékét is meglátogatták, ahol a Visegrádról szóló történeti kiállítások mellett a Dunakanyar panorámájában gyönyörködtek a torony tetőteraszáról. Szintén Visegrádon a kiránduló diákok érdekes múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt, kipróbálták a magyarok legfontosabb fegyverét, az íjat, a Szent György Lovagrend solymásza pedig bemutatót tartott nekik a solymászat történetéről, felszereléseiről és arról, hogy kiből lehetett királyi solymász. A kirándulás végén új élményekkel gazdagodva térthetett vissza mindenki saját településére.

A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani a kirándulás támogatóinak: az Identitas Alapítványnak, a Czívis Egyesületnek, a Rákóczi Szövetségnek, a Communitas Alapítványnak, a szatmárnémeti önkormányzat RMDSZ frakciójának, dr. Kereskényi Gábor parlamenti képviselőnek és Pataki Csaba szenátornak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: