2015-08-07 12:00:35• hírek • Szatmár.ro

Kirándulás a Kék-tóhoz

A Szatmárnémeti Természetjárók augusztus 9-én, vasárnap szalonnasütéssel és fürdőzéssel egybekötött gyalogtúrát szerveznek a felsőbányai Kék-tóhoz Kocsis Endre vezetésével.

A kirándulók a szatmárnémeti vasútállomáson találkoznak 7.15-kor, ahol menettérti (oda-vissza) vonatjegy váltása szükséges. A vonat 7.42-kor indul Nagybányára, majd a vasútállomástól a 8-as számú autóbusszal indulnak tovább Felsőbánya központjáig.

A gyalogtúra ott kezdődik, enyhe emelkedőkkel a tóig, amely 528 méter magasságban található, majd onnan tovább a Bánya-hegy 729 m-es csúcsáig. A táv a tóig oda-vissza megközelitőleg 8 kilométer.

A Kék-tó 1920-ban keletkezett régi bányatárnák beomlása következtében. Ma természetes vízgyűjtő, melynek mélysége 4 méter, de a legendák és a helyi lakosok szerint ennél sokkal mélyebb, mert egy régi bánya van alatta. Érdekessége, hogy színét sötét zöld színtől a kék színig változtatja. Gyönyörű zöld színét a kőzetek vas- és rézszulfát-tartalmától kapta, de bizonyos meteorológiai és fényhatásokra kék színben tündököl.

A túraszervezők azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint minden túrázónál legyen 2-3 liter folyadék és esőköpeny.

A vonat Nagybányáról 19.28-kor indul vissza, Szatmárnémetibe 21.09-kor érkezik meg. Egy felnőtt menettérti vonatjegy ára 13,50 lej, egy menettérti felsőbányai buszjegy ára 7 lej.

Érdeklődni Kocsis Endrénél lehet a 0746-755-110-es telefonszámon. A szervezők mindenkit szeretettel fogadnak, aki csatlakozni szeretne a túrázókhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: