2014-11-12 11:15:22• hírek • Szatmár.ro

Kirándulás Körösrévre

November 15-én: Csillag Antal emléktúra Körösrévre a Szatmárnémeti Természetjárók társaságában.

Könnyű vonatos-gyalogos túrát szerveznek a Szatmárnémeti Természetjárók november 15.-én, szombaton. Mivel a természetjárók is mennek szavazni, így a szokásos vasárnapi időpont helyett Vadady-Filep Gyula ezen a hétvégén a szombati napra tervezte a túrát.

A túraszervező mentora, Csillag Antal egykori földrajztanár volt, aki pályafutása során sikeresen megszerettette a diákokkal és szüleikkel a természetjárást. Emiatt a Szatmárnémeti Természetjárók körében már hagyománynak számít, hogy minden ősszel megszervezik a Csillag Antal emléktúrát, így lesz a hétvégi körösrévi kirándulás a 2014-es Csillag Antal emléktúra.

Találkozó 7.15-kor a szatmárnémeti vasútállomáson, ahol menettérti (oda-vissza) vonatjegy váltása szükséges. Utazás a 7.40-kor Nagyvárad felé induló vonattal, Nagyváradon átszállással. Megérkezés a Révi-szorosba 12.26-kor. Visszaindulás 16.56-kor Körösrévről, szintén nagyváradi átszállással, hazaérkezés Szatmárnémetibe 21.15-kor.

Sajnos a távolság miatt a túrázáshoz rendelkezésre álló idő nagyon kevés, de a lehetőségekhez mérten a szervezők igyekeznek maximálisan kihasználni azt.

A terv az, hogy a körösrévi állomástól elsétáljon a csapat a sonkolyosi állomásig, közben pedig meglátogatni néhány helyi nevezetességet, csodálatos természeti képződményt. Az egyik látványosság a Zichy Ödön-cseppkőbarlang, melyet 1903-ban Handl Károly vasúti felügyelő fedezett fel, 1905-ben felavatták, majd a környék birtokosáról, Zichy Ödönről nevezték el, aki itt a Sebes-Körös felett egy hidat, és a barlang közelében egy vasúti megállót is építtetett, hogy a cseppkőbarlang a látogatók által jobban megközelíthető legyen.

A másik látványosság a körösrévi vízesés a Királyerdő hegységben, a Sebes Körös bal partján található a Zichy barlang bejáratának közelében.

A túra nagyon könnyű, mindössze 7 kilométeres gyaloglásról van szó, emelkedők nélkül, így bárkinek - idősnek, fiatalnak, gyereknek - ajánlott, aki a csodás természetben szeretné eltölteni ezt a kellemesnek ígérkező szombati napot. Javasolt a túrabakancs viselete, esőköpeny és kb. két liter folyadék.

A túráról bővebb információkat Vadady-Filep Gyulától lehet kérni a 0758-435763-as telefonszámon.

Az érdeklődők kedvcsinálóként a Szatmárnémeti Természetjárók facebook csoportjában szemezgethetnek a korábbi fényképek között, ugyanitt lehet további információkat is kapni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: