2011-03-06 08:16:52• hírek • MTI

Királyi avatás

A Royal Shakespeare Company (RSC) stratford-upon-avoni otthonába látogatott pénteken II. Erzsébet brit uralkodó, aki hivatalosan is felavatta a felújításon átesett színházat.

A Shakespeare szülővárosában található híres színházat négy éven keresztül újították fel és tavaly novemberben adták át. Előadásokat február óta tartanak benne, a királynő azonban csak most nyitotta meg hivatalosan a teátrumot.
A színészek beszámolói szerint különösen II. Erzsébet férje, Fülöp herceg lelkesedett, amikor körbevezették őket a felújított színházon.

A több mint 130 millió euróból (mintegy 36 milliárd forintból) felújított világhírű színházra alig lehet ráismerni. A régi színpad helyett a nézőtér közepére egy kereszt alakú színpadot építettek, ahogy az Shakespeare idejében is jellemző volt. Ezzel a megoldással a színészek és a nézők jobban tudnak egymással kommunikálni.
„A világon a legjobb színháztermet akartuk Shakespeare-művekből készülő produkcióink számára" - mondta Christopher Bland, a Royal Shakespeare Company elnöke még a novemberi megnyitón.

Stratford-upon-Avon nemcsak az Erzsébet-kori író szülőhelye, a mestert itt is temették el. Az RSC szerint évente mintegy hárommillió ember zarándokol a közép-angliai városkába, sokak számára a színházi látogatás is az utazás része.
A ma álló színház története a 19. századra nyúlik vissza, az épületet azóta rendszeresen felújították. A Royal Shakespeare Company társulata jelenlegi formájában 1961 óta működik, az évtizedek alatt olyan ismert színészek csatlakoztak a csoporthoz, mint Judi Dench, Helen Mirren vagy Kenneth Branagh.


Több, mint 130 millió euróból újították fel a szíházat
Több, mint 130 millió euróból újították fel a szíházat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: