2011-08-16 14:27:45• hírek • www.prohardver.hu

Piacra dobja szupertartós M-Disk adattárolóját a Millenniata

A lemezeken tárolt adatok a gyártó szerint ezer évig is olvashatóak maradnak.

A Millenniata cég először két éve, 2009 júliusában került a figyelem középpontjába, amikor első alkalommal jelentették be egyedülállóan tartós adattároló lemezüket, mely a vállalat elmondása szerint szobahőmérsékleten 1000 évig is képes megőrizni az adatokat. A M-ARC lemezek gyártását szeptemberre tervezték, árként pedig 25-30 dollárt tűztek ki.

Ma újra visszatért a gyártó, és bemutatta Millennial Disc, más néven M-Disc megoldását, mellyel 1000 évtől az örökkévalóságig tartó adatmegőrzést ígér. A lemezek közel azonos kinézetűek a jelenleg forgalomban lévő CD-kkel vagy DVD-kkel, csak nincs visszatükröződő és színezett rétegük, így kicsit áttetszőek, és az Engadget oldal szerkesztői szerint átható, erős szaguk is van, ők ugyanis már tehettek egy próbát vele. Letesztelhették a lemezek erősségét is, mivel a gyártó állítása szerint sokkal erősebb a kötés a rétegek közt az M-Disk esetében, mint a normál lemezeknél, bár az eredmény hasonló lett, mint a DVD-knél, azaz széthasadt az is.

A jelenlegi változatok közt van egyrétegű DVD kapacitású, azaz 4,7 GB-os, valamint kétrétegű DVD és még Blu-ray méretű is. Olvasni, akár normál optikai meghajtóval is,ugyanúgy lehet őket,  mint az ismert lemezeket, az írásukhoz viszont már szükség van a speciális meghajtóra, mivel a lézert máshogy kell kalibrálni hozzá. Az LG például már rendelkezik is ilyennek, egyelőre külső változatban, de a belsőt is tervezik – ami nem meglepő, ugyanis a Millenniata társult a Hitachi-LG Data Storage-dzsel.

A cikk folytatása a Prohardver.hu oldalon olvasható.

Ezer évre is biztos lehet az új adattároló

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: