2017-11-15 06:39:50• hírek • Bede Emőke

Kinek kedvez, ki jár rosszul az új adótörvénnyel?

Sok, eltérő vélemény elhangzott már az új adótörvénykönyvről. Szakértő segítségével tisztázzuk: mit is jelentenek a módosulások, kit hogyan érintenek a január elsejétől életbe lépő új szabályozások. 

Többször foglalkoztunk már azzal, hogy milyen hatással lesz az önkormányzatok működésére az adótörvénykönyv módosítása. Számukra sem ígér sok jót a jövő év, hiszen jelentős bevételkieséssel kell számolniuk. Viszont a munkaadók és –vállalók hasonlóan rossz helyzetbe kerülhetnek. Hendea Ioan gazdasági szakértő szerint az újonnan megszavazott módosítások értelmében az alkalmazó helyett ezután az alkalmazottat terheli majd minden társadalombiztosítási járulék. Hiába csökkenti tehát a jövedelemadó kulcsát 16-ról 10 százalékra a kormány, voltaképp mégis nagyobb összeg kerül levonásra a fizetésből.
 
Ennek egyetlen kompenzálási lehetősége az volna, ha az alkalmazó megnövelné a munkavállalók bérét mintegy 20 százalékkal. Ha erre a cégek nem lesznek hajlandóak, akkor az alkalmazottak valószínűleg jobb megélhetési lehetőség után néznek majd. Ennek egyik következménye az lehet, hogy az emberek egyik cégtől a másikig fognak vándorolni a jobb bérezés reményében, ami bizonytalanságot eredményez mind az alkalmazottak, mind a vállalkozók számára.
 
Bár első hallásra tetszetős az alacsonyabb adókulcs, mégis számos rejtett buktatója van. Megérzik majd ezt a cégek és vállalatok is. Az 1 millió euró alatti jövedelmet hajtó cégek közül csak azok nem érzik meg igazán az adókulcsváltozást, akik 20-30 százalékos árréssel dolgoznak. Ezt azok a cégek tehetik meg többek között, akik külföldről alacsony áron szerzik be a termékeket, majd Romániában magasabb áron tudják értékesíteni ezeket.
 
Azok a cégek, akiknél mindössze 5-6 százalékos kereskedelmi árrés tapasztalható, mindenképp megsínylik majd az adózási változásokat. A kis- és középvállalkozók hasonlóképpen. Legkönnyebb helyzetben azok a mikrovállalkozások lesznek, kiknek éves jövedelme 65 ezer euró alatt van, és nem foglalkoztatnak többet 9 embernél. Számukra vélhetően nem jelent majd nagy bevételkiesést a módosítás. 
 
Összességében az adótörvénykönyv módosításával sem cégek, sem alkalmazottak nem járnak jól. Jelenleg úgy néz ki, csupán az állam profitál ebből a döntésből, a gazdaság többi szereplője bizonytalanságba kerül, még a jövő évi működést sem lehet biztosan megtervezni.
 
"Sem alkalmazott, sem alkalmazó nem jár jól az adótörvénykönyv módosításával" - foglalta össze röviden Hendea Ioan gazdasági szakértő, mire is számíthatunk a január elsejétől hatályba lépő törvény kapcsán.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: