2016-07-30 12:31:15• hírek • Kocsis Zoltán

Kinek hogy tetszett a Saul fia?

fotók: Nagy Norbert
fotók: Nagy Norbert

Az Erdélyi Filmfesztivál, a TIFF Románia első filmfesztiváljaként indult útjára 2002-ben Kolozsváron. Az esemény már réges-régen kinőtte a kincses város határait, a tavalyi évet követően a TIFF Karaván idén is eljutott Szatmárnémetibe. Nem akármilyen alkotásokkal!

A szatmári TIFF-hétvége péntek este a "J'ai tué ma mère" című rövidfilmmel kezdődött. Ez az alkotás képviselte Romániát a francia filmek fesztiválján. A filmnek komoly szatmári kötődése is van, hisz a főszerepet Anca Similar szatmári színművésznő játssza.

Van szatmári és erdélyi kapcsolata a Saul fiának is. Nem csak azért, mert az egyik főszereplő, Molnár Levente Nagybányán született és Szatmárnémetiben is járt iskolába, hanem azért is, mert Nemes Jeles László rendező egyik első kisfilmjét, a The Counterpartot az erdélyi Torockón forgatta...

A Saul fia túlzás nélkül nevezhető minden idők legsikeresebb magyar filmjének, hiszen sorra nyerte a legjelentősebb nemzetközi díjakat: a Cannes-i Filmfesztiválon a nagydíjat vitte el, a Golden Globe-on és az Oscaron pedig a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat - előbbit első magyar alkotásként.

Az emberiség egyik legnagyobb, legfájóbb szégyenfoltját, a holokausztot egy teljesen új, személyes perspektívából bemutató film komoly érdeklődést váltott ki a szatmáriak körében is. A szervezők által előkészített 400 szék kevésnek bizonyult, a Batthyányi (Coposu) sétány rendezvénygödrének lépcsőfokai is mind megteltek emberrel. Az elővigyázatosabbak biztosra mentek és széket is hoztak maguknak otthonról....

Hogy milyen volt a film, annak megítélésére nem vállalkozunk. Viszont kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére, akiket arra buzdítunk, írják meg hozzászólás formájában, milyen benyomást keltett bennük minden idők legnagyobb nemzetközi sikert arató magyar filmje.

Tegyék ezt meg még szombat este előtt, hisz július 30-án és majd 31-én, vasárnap újabb remek filmekkel vár a TIFF Karaván a „Gyuszi-gödörben".

A további kínálat:
Szombat: Kutyák,
Románia, 2016, thriller, színes, 104 perc

A thrillerbe ötvözött dráma a vidéki Romániában játszódik, nem messze az ukrán határtól. Roman, egy városi fiatal egy dobrudzsai, elszigetelt faluba érkezik, hogy eladja a néhány hónapja elhunyt nagyapjától örökölt földjét. Mialatt az eladáshoz szükséges lépéseket készíti elő, fokozatosan szemtanúja lesz néhány bizarr eseménynek és az egész légkör a fenyegetettség érzetével telik meg. A film megnyerte a TIFF Filmfesztiválon ebben az évben a Transilvania Díjat, de a román rendező nyerte el a nemzetközi kritikusszövetség díját is az Un Certain Regard szekcióban Cannes-ban. A fő versenyprogram FIPRESCI-díjasa is román koprodukció.

Vasárnap: A Hullám, Norvégia, 2016, dráma, színes, 105 perc

A film címe eredetileg Bølgen, nemzetközi forgalmazásban viszont a The Wave (magyarul A hullám). Valahol Norvégiában a geológus Kristian Eikfjord felfedezi, hogy a kezdetben apróbbnak vélt földtani változások következtében tíz percen belül hatalmas szökőár fog kialakulni, amely mindent elpusztít majd, ami csak az útjába kerül. Eikfjordnak és családjának tehát azonnal el kell kezdenie menekülni, miközben a cunami elszabadul és már az enyhén szólva is hatásosra sikeredett trailerben is elsöprő erővel tarolja le a környezetet. A torontói és a szófiai filmfesztiválokon is díjazott novégiai film most Szatmárnémetiben is látható.

A filmvetítések programja: a vetítések 21 órakor kezdődnek 15-20 perces rövidfilmekkel, amelyeket nemzetközi filmfesztiválokon is nagy sikerrel vetítenek, s most a szatmári közönség élvezheti őket. Az este TIFF filmjei 21 óra 45 perckor kezdődnek és legkésőbb 24 órakor befejeződnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: