2012-02-28 15:06:19• hírek • Póti Orsolya

Kincses Íjjászok társaságában a Hám János Iskola diákjai

Február 28-án különleges eseményre került sor a Szatmárnémeti „Hám János" Római Katolikus Iskolaközpont tornatermében, ugyanis a kolozsvári Kincses Íjászegyesület tagjait látták vendégül az iskolai diákjai és tanárai.

A hagyományőrző egyesület tagjai főként a kisdiákoknak okoztak izgalmas perceket. A 11 órától kezdődő műsor gerincét az íjászbemutató képezte, de ezt tartalmas ismeretterjesztő rész előzte meg. Hajós János, a csoport vezetője bevezetésképpen történelmi korképet festett a honfoglalásról, majd a kor hangszereinek és ostorainak bemutatására került sor.

A hangszerek közül a szarukürtöt, a dorombot és a sámándobot szólaltatta meg Hajós, aki interaktív módon ismertette ezek készítését, rendeltetését s a velük kapcsolatos mondákat. Az ostorok bemutatása kapcsán sor került a honfoglalás kori pásztornép rangsorolására, majd elcsattantak a csikós, a gulyás, a kanász által használt ostorcsapások. Nem maradhatott el az anyósverés sem, melynek „szenvedő alanya" az egyik kisdiák volt.

A műsort az íjak, nyílvesszők részletes, valamint a célba lövés humoros bemutatója zárta, majd a diákok is megcsodálhatták, kézbe vehették az ősi fegyvereket.

Hajós elmondta: ezek a fegyverek veszélyesek, ezért óvatosan kell bánni velük. Őseink zsákmányszerzésre, lakóhelyeik megvédésére és harcokban használták, ma már sportszerként használják, illetve azért, hogy felelevenítsék őseink szokásait. Az íjászat türelemre és odafigyelésre tanít, melyhez szükséges a mindennapi edzés, a kitartás.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: