2015-06-05 08:52:53• hírek • MTI

Kínai hajóbaleset - Álló helyzetben a hajó, keresik a holttesteket

Álló helyzetbe emelték a kínai Jangce folyón felborult kirándulóhajót péntek reggelre, s már 100 körül van a partra szállított holttestek száma. A fedélzetén 456 emberrel szerencsétlenül járt hajón már nincsenek túlélők, a megmenekült hajótöröttek száma maradt 14.

A kínai állami média híradásai szerint darukkal és kézi erővel fordították meg a 72 órán át fejjel lefelé álló hatalmas, négyszintes hajótestet, amelynek oldalán immár láthatóvá vált a Kelet Csillaga felirat.
A mentők feladata a hajó stabilizálását követően az, hogy a kabinokat egyenként átkutatva megkeressék és partra vigyék a holttesteket. Mindeközben a keresést folytatják a balesettől számított 220 kilométeres folyóhosszon. Eddig négy holttestet emeltek ki a Jangce Hupejjel szomszédos Hunan tartományi szakaszán.

A hajó felállításáról azt követően döntöttek, hogy a kínai politikai csúcsvezetés csütörtökön ülést tartott és a mentés felgyorsítását sürgette. Szerdán éjszaka vágták az első léket a vízből addig kiemelkedő hajófenéken, de a búvárok már nem találtak életre utaló nyomokat. Miután műszeres vizsgálattal sem fedeztek fel életjeleket, nem volt kockázata a hajó megmozdításának.

A helyszínen csütörtök éjszakától katonák aktív közreműködésével dolgoztak azon,  hogy kiemeljék a holttesteket.

Idővel megszaporodtak a kritikus hangok, és a kérdések, amelyekkel a mentés hatékonyságát megkérdőjelezik, például azt firtatva, hogy miért kellett a harmadik napig várni a hajófenék meglékelésével.
A hongkongi South China Morning Post című lapban megszólaltatott egyik szakértő szerint is a rést sokkal előbb meg kellett volna nyitni és oxigént kellett volna bejuttatni, hogy a még esetlegesen élő embereknek esélyt adjanak a menekülésre. Mások jelentős mulasztásnak tartják, hogy állítólag a hajószerencsétlenségről a hatóságok csak több mint 2 órával a történtek után értesültek.

A négyszintes, 76 méter hosszú Kelet Csillaga május 28-án indult 11 napos útjára a Jangce folyó közkedvelt turista útvonalán Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból a délnyugat-kínai Csungkingba.  Fedélzetén volt 458 ember, 406 - ötven és nyolcvan év közötti - turista, egy utazási iroda öt alkalmazottja és a hajó 47 fős legénysége. A kapitányt és a fedélzeti főmérnököt a hatóságok kihallgatták, őrizetben vannak. Elmondásuk szerint a tragédia 1-2 perc alatt történt, amikor egy tornádó felborította a hajót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: