2017-04-11 09:09:27• hírek • MTI

Kínában volt a legtöbb halálbüntetés tavaly

Több mint ezer ember kivégzését dokumentálták tavaly világszerte, de a legtöbb halálbüntetés, vélhetően több ezer, Kínában volt, ahol az adat államtitoknak minősül - írta keddi számában a Népszava az Amnesty International (AI) 2016-os halálbüntetésekről szóló globális jelentését ismertetve.

Tavaly 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki; az AI 2015-ben 25 országban 1634 kivégzést dokumentált, amely 1989 óta a legmagasabb szám volt. Tavaly valamivel csökkent a dokumentált kivégzések száma, de még mindig rengeteg embert ítélnek halálra világszerte.
    
Kína nélkül számítva a kivégzések 87 százalékát négy országban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban hajtották végre. Az összesítés szerint nagyon sok embert végeztek ki Vietnamban is, ahol az idén februárban először nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt három évben 429 ember halt meg így. Malajziában a parlament nyomására tavaly nyilvánosságra hozták, hogy több mint ezer ember volt siralomházban, közülük 2016-ban kilenc embert végeztek ki.
    
Nyilvános kivégzéseket Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre. Fehéroroszország, Botswana, Nigéria és a Palesztin Autonóm Területek is folytatta a kivégzéseket 2016-ban, az Egyesült Államok ugyanakkor 2006 óta először nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között, a 20 kivégzés a legalacsonyabb feljegyzett adat 1991 óta.
    
A jelentés szerint már az országok több mint kétharmada, 141 állam iktatta ki ténylegesen vagy jogilag a legszigorúbb büntetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: