2017-03-15 08:00:28• hírek • MTI/dpa

Kína óriási Marx-szobrot akar ajándékozni Triernek

A kis Trier kap egy nagy Marxot a filozófus jövőre esedékes 200. születésnapjára - Kínából - írja a dpa német hírügynökség.

A németországi városka tanácsa hétfő este többségi szavazással hagyta jóvá a kínai felajánlást. A jóváhagyás éles vita után született meg. Függőben hagytak két vitatott pontot, legalábbis papíron. Az egyik, hogy a szobor a talapzattal együtt 6,3 méter magas legyen-e, a másik, hogy feltűnő helyre, a város jelképe, a Porta Nigra (Fekete Kapu) közelében helyezzék-e el.

A vita ismét rávilágít arra, hogy Trier, Marx szülővárosa zavarba jön, ha a település leghíresebb szülöttje kerül szóba. "A város elöljárói évtizedeken át kerülték Karl Marx méltatását" - mondta Richard Leuckefeld a Zöldek pártjától. A kínai ajándék a "Marx-vákuumot" töltené ki, mivel Trierben még nincs szobra a filozófusnak és közgazdásznak. A trieriek helyenként éles bírálata az óriás-Marx miatt érthető, s ennek oka a múltban keresendő, a tisztázó viták hiányában - tette hozzá a környezetvédők pártjának képviselője.

A szociáldemokrata Wolfram Leibe, Trier főpolgármestere szerint azonban a Mega-Marx gazdagítani fogja a várost: "Karl Marx a város egyik leghíresebb polgára, nem szabad eldugnunk". A főpolgármester számára sem a szobor nagysága, sem a helyválasztás nem jelent gondot. "Emögött koncepció rejlik" - mondta. A kínai szobrász, Vu Vej-san úgy választotta meg a méretet és a szobor felállításának helyét, hogy műve látótávolságban legyen a Marx-család korábbi házával. A terveken nemigen fognak változtatni, "a művész biztos nem fog engedni" - mondogatják a városházán. Mindenesetre április 6-ig, a következő tanácsülésig még tárgyalni akarnak a kínaiakkal.

A városi tanácsban két fél áll egymással szemben. Az egyik azt reméli, hogy a jubileumi évben diskurzus alakul ki Marxról, az alkalmat a szoborállítás adná. "Már most vitázunk a Marxhoz és Kínához fűződő viszonyunkról, 2018-ban az egész világ bekapcsolódna" - jegyezte meg a helyi szociáldemokrata frakció kultúrpolitikai felelőse.

Mások a Mega-Marx-szal szemben foglalnak állást. A szabaddemokraták (FDP) és a Zöldek részéről olyan érvek hangzanak el, hogy "emlékművet akarunk a városban elhelyezni, amelyet egy despotikus, embertelen, véres rezsim ajándékoz nekünk", Trier a szobor elutasításával felemelhetné szavát az emberi jogok megsértése ellen.

Marx, a kommunista tanok egyik szellemi atyja 1818. május 18-án született Trierben, és életének első 17 évét a Mosel menti városban töltötte el. Tiszteletére Rajna-vidék-Pfalz tartomány és Trier városa 2018-ban nagy kiállítást akar rendezni.

2014. óta Wuppertalban áll már egy hasonló kínai ajándék: Marx harcostársának, Friedrich Engelsnek a szobra. Az ottani szoborállítás előtt is voltak viták, manapság már azonban a turisták szívesen választják fotózáshoz a négy méter magas Engelst.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: