2010-03-21 12:31:04• hírek • MTI

Kína korlátozza a Google-t

Peking politikai aktivitással vádolja az internetes szolgáltatót.

A kínai média politikai aktivitással vádolta vasárnap a Google-t, azt vetve az internetes szolgáltató szemére, hogy "alaptalanul vádaskodik", amikor a hackerek állami támogatásával gyanúsítja a pekingi hatóságokat.

A Hszinhua hivatalos hírügynökség három újságírójának nevével közzétett kommentár egyúttal védelmébe vette az internetre kiterjesztett kínai cenzúrát. Utóbbi volt az egyik oka annak, hogy a Google a télen bejelentette: valószínűleg kivonul a hatalmas ázsiai országból.

"A Google közelmúltbeli viselkedése sajnálatos módon azt mutatja, hogy a cég nem csupán üzleti tevékenységének bővítésére törekszik Kínában, de egyben aktív szerepet játszik a kultúra, az értékek és eszmék terjesztésében is" - áll a pekingi kommentárban. A szerzők gyorsan leszögezik: "nem tisztességes dolog a Google részéről, ha megpróbálja ráerőltetni saját  értékrendjét és internetes mércéjét Kínára, amelynek megvannak a maga időtálló hagyományai, kultúrája és értékei".

Infobox
h

A China Business News nevű kínai üzleti lap pénteken arról számolt be, hogy a Google esetleg már hétfőn bejelenti kivonulását a kínai piacról.


h

 

 Az internetes szolgáltatóktól a kínai kormány megköveteli olyan szövegek és képek letiltását, amelyek a kommunista párt szerint elfogadhatatlanok. Ide tartoznak politikai szempontból kényesnek ítélt kérdések és témák is. Peking ezen kívül betiltott olyan, világszerte népszerű közösségi portálokat, mint a Facebook, Twitter és YouTube.

A vasárnapi kommentár szerzői egyúttal a nemzetközi előírások megsértését is a szemére vetik a Google-nak. Mint írják, "egyetlen ország sem engedi meg pornográf, erőszakos, gyanús tartalmak, illetve szerencsejáték korlátlan terjesztését az interneten, sem pedig kormányellenes felforgatás, etnikai szeparatizmus, vallási szélsőséges (eszmék), rasszizmus, terrorizmus és idegenellenes érzések szítását". Egyben leszögezik, hogy a fenti kérdésben vallott kínai álláspont "tisztán belügye" az országnak.

A Hszinhua értésre adta, hogy Kína internetes fejlődése a Google nélkül is "virágozni fog", míg az amerikai cégóriás lesz a "legnagyobb vesztese" az esetleges kivonulásnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: