2012-02-18 17:58:13• hírek • MTI

Kína gazdasági offenzívára készül

A külföldi piacokra igyekvő kínai befektetőket segíti majd az az 50 milliárd jüanos (6,035 millárd euró) alap, amelyet a héten hoztak létre Sanghajban.

A sanghaji alapot a Sailing Capital International kezeli majd, amelyet a városi kormányzat befektetési szerve, a Shanghai International Group, valamint állami tulajdonban lévő vállalatok és magánbefektetők egy csoportja jegyez. A szervezet helyi és országos bankokkal együttműködve mintegy 150 milliárd jüan  értékű befektetés útját egyengeti majd.

Az 50 milliárd jüanos alap Kína legnagyobbja a hazai valutát használó befektetési alapok közt. Mint ilyen, fontos szerepet játszik a 23 milliós kelet-kínai metropolisz közép- és hosszútávú terveinek megvalósításában.

A központ törekvése, hogy Sanghaj 2015-re a jüan kereskedelmének, árazásának és a kínai valutában történő elszámolásoknak a világközpontjává váljon. Az erre vonatkozó terveket a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) valamint a sanghaji önkormányzat január végén hozta nyilvánosságra. Még 2009-ben bejelentették azt is, hogy a kelet-kínai várost 2020-ra Hongkonghoz, New York-hoz és Londonhoz hasonló pénzügyi világközponttá fejlesztik.

"Az újonnan felállított alap fellendíti majd a sanghaji pénzpiacot, ezen túl felgyorsítja a város jüankereskedelmi központtá válását" - mondta a Shanghai Daily napilapnak Tu Kuang-sao (Tu Guangshao), Sanghaj pénzügyi szektorok felügyeletéért felelős polgármester-helyettese.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: