2017. június. 22., csütörtök
Névnap:
2008-04-24 12:31:42• hírek • Szatmar.ro

Standard alapján ítélnek

 Hogyan hozza meg döntését a kutyakiállítás bírója?

Mivel a hétvégén zajlott Szatmárnémetiben az egyik legrangosabb nemzetközi kutyakiállítás, Állatbarát rovatunk legújabb számában Dr. Molnár Zsolt állatorvossal, a kiállítás egyik szervezőjével a bírói döntés meghozatalának szempontjairól beszélgettünk.

Aki laikusként szemlélte a hétvégi kutyakiállítást, bizony nehezen tudta pontosan meghatározni, mikor milyen szempontok alapján hozta meg döntését a bíró. A kutyakiállításokon elsőként fajta szerint vonulnak fel a jószágok, ezt követően az egyes fajtagyőzteseket csoportokba sorolják. A nemzetközileg nyilvántartott 356 kutyafajta besorolásához 10 csoportot alkalmaznak. A kiállításokon életkor szerinti kategóriákat is felállítanak, így egy fajtából több győztes is kikerülhet. Miután a tíz csoport mindegyikének meghatározzák a győztesét, felvonulnak az egyes csoportnyertesek is, ugyanis közülük kerül ki a kiállítás legszebb kutyája.

De lássuk mire kell odafigyelni a gazdinak, ha kiállításra készül kutyájával. Minden egyes kutyafajta rendelkezik egy standarddal, amelyben bele van foglalva hogyan is kell az pontosan kinézzen, tehát milyen legyen a szőre, a füle, az izomzata. A bírók egy része egy fajtára specializálódik, azonban többen akár az összes fajtát is elemzik. Egy szakértelemmel rendelkező bíró ismeri az előírt standardot, így már elsőként megkeresi a kizáró tényezőket. Kizáró ok lehet a foghiány, szőrhiány, kék szem (kivéve a huskyknál) illetve a kutya viselkedése is. Ha egy állat túl nagy agresszivitást mutat, vagy éppen félénk akadályozza a bírálás folyamatát. A kutyának a bírálat perceiben a legjobb formáját kell mutatnia. Amikor a kutya mozgásáról formál véleményt a bíró, fontos, hogy a kutya ütemesen mozogjon a pórázon, ne kelljen túlzottan húzni, vagy éppen szaladni utána. A végső bírálat szempontjából a helyes beállítás szintén döntő fontosságú lehet. A kutyakiállításokra való felkészüléshez kezdetben nagy segítséget nyújthat egy handler, aki ismeri ezeknek az elvárásoknak az összes formáját. Jövő heti rovatunkban a témánál maradva a handler foglalkozást mutatjuk be.

Facebook hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: