2011-12-20 10:05:21• hírek • MTI/AFP/EFE/Kyodo

Kim Dzsong Un a diktátor valószínű utódja

Az észak-koreai média az alig harminc éves Kim Dzsong Un támogatására szólította fel az országot hétfőn, apja halálhírének bejelentése után.

A kommunista dinasztia leendő harmadik "uralkodója" Kim Dzsong Il harmadik feleségétől, egy japán származású táncosnőtől született, aki 2004-ben rákban halt meg. Fiatal korában álnéven egy berni iskolában tanult, és a 2000. év körül tért vissza hazájába, ahol a Kim Ir Szen Katonai Egyetemen folytatta és 2007-ben fejezte be a tanulmányait. Az életkorát egyesek 28 évre teszik.

Az utódlás kérdése 2008 nyarán vált sürgetővé, amikor Kim Dzsong Il hírszerzési jelentések szerint agyvérzést kapott. A külföld 2009 elején értesült jól tájékozott dél-koreai forrásokból arról, hogy az apja a legkisebb fiát jelölte ki utódjául, s erről tájékoztatta a kommunista Munkapárt magas rangú tisztségviselőit. Hivatalosan soha meg nem erősített értesülések szerint még abban az évben megkapta a titkosszolgálatok vezetőjének posztját. Tavaly négycsillagos tábornoki rangot kapott, és szeptemberben rögtön alelnökként bekerült a Munkapárt központi katonai bizottságába. Az azóta eltelt időben többször is megjelent hivatalos eseményeken az apja oldalán, ami tovább erősítette helyzetét az utódlási rangsorban.

Korábban úgy vélték, hogy a legidősebb fiú, Kim Dzsong Nam lesz az utód, de ő csúnyán lebukott, amikor 2001-ben hamis útlevéllel elkapták Tokió repülőterén. Állítólag az ottani Disneyland látványosságait akarta megnézni. A középső fiút, Kim Dzsong Csult az apja - egy "udvari" szakács beszámolója szerint - túlságosan "elpuhultnak" tartotta ahhoz, hogy az ország első embere lehessen.

Kim Dzsong Un kinézetre és személyiségét tekintve is nagyon hasonlít fiatalkori apjára. 168 centiméter magas, 87 kilogramm súlyú. Úgy tudni, beszél angolul, franciául és németül, kedveli a kosárlabdázást és az akciófilmeket. Állítólag 2010-ben feleségül vett egy húszas éveiben járó észak-koreai diáklányt, akitől még abban az évben lánya született.
Dél-koreai egyetemi szakértők szerint képes arra, hogy erős, hajlíthatatlan vezetővé váljon, a döntésekkel járó felelősségét is vállalja. Apja egyes források szerint megszerezte Peking támogatását az utódláshoz.

Két súlyos kihívás előtt áll: egyik feladata a leromlott észak-koreai gazdaság rendbetétele, a másik a kitörés a nemzetközi elszigeteltségből. Bár a kommentátorok általában úgy vélik, hogy az utódlást "tökéletesen előkészítették" Phenjanban, vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Kim Dzsong Un hatalmi bázisa nem elég szilárd az ország irányításához, s helyzete instabilabbá válik a jövőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: