2018-12-11 10:04:49• hírek • Agerpres/Szatmár.ro

Kilövik a sakálokat az afrikai sertéspestis miatt

Tizenkilenc sakált lőtt ki az utóbbi két hétben a Tulcea megyei erdészeti igazgatóság. Az intézmény 278 vaddisznóra és 368 sakálra kapott kilövési engedélyt az afriaki sertéspesti visszaszorítását célzó országos terv keretében -tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A drasztikus lépésre azt követően került sor, hogy a hatóságok által megtalált 123 vaddisznótetem közül 61 esetében a laboratóriumi leletek kimutatták az afrikai sertéspestissel (ASP) való fertőzöttséget. A betegség országos szinten is Tulceát súlytotta a leginkább: a megyében összesen 564 sertéspestis-góc ütötte fel a fejét, emiatt a lakosság tulajdonában lévő sertésállomány felére csökkent a tavalyihoz képest.


A vadon élő állatoktól a delta lakóinak gazdaságaihoz tartozó, de félig szabadon nevelt állatok is elkapták a kórt, mely ennek következtében nem csak Tulceában, de a szomszédos megyékben is megállíthatatlanul terjedt. Ezt követően a román hatóságok feloldották a Duna-delta rezervátumban 2011 óta érvényben lévő vadászati tilalmat, és elrendelték a teljes vaddisznó- és sakálállomány elfogását. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: