2019-11-20 14:38:47• hírek • Bede Emőke

Kilométeróra-csalásokról rántotta le a leplet a RAR rendszere

Az InspectorAuto.ro felmérést készített az idei év január-május periódusában, melynek során 1212 használt autó eladásáról szóló hirdetést bogarásztak át.

A megvizsgált autók átlagára 14 500 euró volt, de ez úgy jött ki, hogy igencsak olcsó (2500 euró) és nagyon drága (134 ezer eurós) verda is szerepelt a mintában. A vizsgált autók 30 százaléka Belgiumból, 22,7 százaléka Hollandiából, 17,3 százaléka Olaszországból, 12,7 százaléka pedig Franciaországból érkezett Romániába.
 

Az InspectorAuto.ro adatai szerint az autók 30 százalékának volt visszatekerve a kilométerórája, ez összesen 4,7 millió elhallgatott kilométert jelent! A vizsgálat arra a nem meglepő eredményre jutott, hogy ha 10 ezer eurónál olcsóbb gépjárművet vásárolunk, nagyobb az esély arra, hogy a reálisnál kevesebb kilométert mutasson a kilométeróra, vagy hogy rejtett hibái legyenek a járgánynak.
 

Nem is csoda hát, hogy nem egy autós találta már magát abban a kellemetlen helyzetben, hogy egy jónak gondolt biznisz által beszerzett, elvileg keveset futott autóról végül kiderült, az a 150 ezer bizony megvan 250, vagy akár 300 ezer is. Persze az autók világában kicsit járatosabbak már vásárlás előtt tudják, túl szép ez, hogy igaz legyen, ám néhányan mégis belesétálnak az autókereskedők kedvenc csapdájába. Azonban a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal hadat üzent a tisztességtelen autóneppereknek és eladóknak, ugyanis márciusban elindították a járműtörténeti jelentés ingyenes lekérdezését lehetővé tevő rendszert. Hogy az autónk szempontjából fontos adatokhoz hozzáférhessünk, a RAR honlapján, az Istoric vehicul fül alatt csupán az e-mail-címünket és a jármű alvázszámát kell megadnunk, majd egy biztonsági kód visszaigazolása után már el is küldik a rendszerben fellelhető információkat.
 

Az utóbbi hónapokban számtalan autó adatait kérdezték már le az említett rendszer segítségével, és bizony sokakat hideg zuhanyként ért a felismerés, a kocsi futásteljesítménye jóval több, mint amit a műszerfal mutat. Ennek bizonyítékaként a RAR több olyan képet is megosztott kedden hivatalos Facebook-oldalán, melyeket a felhasználóktól kaptak a kilométeróra-tekergetés bizonyítékaként. 




A poszt alatt megjelenő hozzászólások egy részében a kommentelők arra kérték a Gépjármű-nyilvántartási Hivatalt, hogy bővítse a gépjárműtörténeti jelentés adatbázisát, kiterjesztve azt az EU országaiban mért adatokra is. Válaszként a RAR közölte, már dolgoznak a rendszer fejlesztésén, mi több, nem csak a külföldön mért futástelejsítményt szeretnék elérhetővé tenni, de azokat a balesetek során keletkezett károkat is, melyekről a nepperek általában "elfelejtenek" szólni a gyanútlan vásárlónak. A hivatal becslései szerint ezen információk 2020 második felében válhatnak elérhetővé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: