2008-11-03 14:04:56• hírek • Szatmár.ro

Kilencven éve történt

Szerdán két töténelmi előadásra fog sor kerülni a Szent István Kör szervezésében, melyek témája 1918 októberében és novemberében történt események.

Kilencven éve, 1918 októberében és novemberében történt eseményeket elevenít fel két történelmi előadás a Szent István Kör szervezésében. Dr. Bene János, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum főigazgatója egy vidéki megyeközpontban, Nyíregyházán történteket mutatja be a háború befejezését követő időszakban.

Sajnos ismereteink hézagosak arról, hogy miként fogadta Szatmárnémeti lakossága a katonai vereség hírét, a kitört forradalmat majd a monarchia felbomlását.

A szomszédos városban végbement események segítenek megérteni az itthon történteket is. Az első előadást egészíti ki Danku Pál mérnök rövid referátuma, amelyben a monarchia katonai összeomlásának történetét mutatja be „Piávétól Padováig" címmel.

Az előadások november 5-én, szerdán, 17.00 órától kerülnek sorra, az RMDSZ Szatmárnémeti székházában. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: