2018-07-26 12:12:44• hírek • Bede Emőke

Kilencre nőtt az afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznók száma

Csütörtökön ismét asztalhoz ültek a Prefektusi Kollégium tagjai, hogy a megyét érintő fontos témákban konzultáljanak. Ezek közül jelenleg toronymagasan emelkedik ki az afrikai sertéspestis problémája.

Bár az ülés napirendi pontjai között nem szerepelt, ennek ellenére a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Nicolae Dumuta fontosnak érezte felhívni a figyelmet arra, elkészült egy eljárási útmutató az afrikai sertéspestis ügyében. A kiadvány, mely főként szakembereknek szól, de az interneten bárki számára hozzáférhető, azt mutatja be lépésről lépésre, hogy miként kell eljárni azokban a gócpontokban, ahol felütötte fejét a fertőzés. Az útmutató már az ASP-gyanús esetek kezelésére is konkrét forgatókönyvet ad a szakemberek kezébe, majd a mintavétel és az igazolt fertőzés utáni lépéseket is taglalja, végezetül a további fertőzések megakadályozásával zár.
 

A több mint 150 oldalas dokumentum közreadására azért volt szükség, mert Romániában – és Szatmár megyében is – egyre inkább terjed az afrikai sertéspestis. Mivel a tudomány jelenlegi állása szerint a betegséget nem lehet oltással megelőzni vagy gyógyszeresen kezelni, ezért az az elsődleges cél, hogy az ASP ne juthasson be a sertéstartó udvarokra, illetve a sertésfarmokra.
 

Mint arról Nicolae Dumuta beszámolt, Szatmár megyében 5 gócpontot fedeztek fel eddig: négyet Mikola községben, egyet pedig Érszodoró településen. A DSVSA által napi szinten bevizsgált minták száma akár a 80-at is elérheti, ám jó hír, hogy egyelőre újabb gyanús esetet nem regisztráltak. A háztáji sertések mellett azonban a vaddisznók körében is terjed a fertőzés. Eddig szerte a megyében 19 elhullott állatot találtak, ezek közül szerencsére csak 9-ben mutatták ki az ASP jelenlétét.
 

A fertőzés már a környező megyékben is megjelent, így az állattartásra és –szállításra érvényes szigorú szabályozások továbbra is érvényben vannak. Annál is inkább, mivel ha egy sertésfarmon fertőzött disznót találnak, akkor a törvények értelmében az összes többit is le kell ölni. Nem történik ez máshogy Tulcea megyében sem, ahol már több ezer állatot öltek le és semmisítettek meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: