2018-10-18 11:26:53• hírek • MTI

Kilenc tudós kapja meg idén a Szilícium-völgy Oscarját

Idén kilenc, alapkutatásokat végző tudós kapja meg a Szilícium-völgy Oscarjának is nevezett Breakthrough Prize-t. A 3 millió dollárral járó elismerést novemberben vehetik át egy gálán a díjazottak.

A díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre, mint például Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin, a Google egyik alapítója, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Az idei kitüntetettek között hat férfi és három nő van. Négy tudós két díjon osztozik, öten pedig egyedül kapják a díjjal járó teljes összeget.
 

A matematikában elért eredményeiért Vincent Lafforgue, a francia Nemzeti Tudományos Kutatás Központjának tudósa kapja meg a díjat. A fizikai díjat Charles Kane és Eugene Mele, a Pennsylvania Egyetem két kutatója veheti át az Oxfordi Egyetemen dolgozó tudóssal, Jocelyn Bell Burnell-lel együtt.
 

Öt Amerikában élő tudós, köztük a génkutatással foglalkozó Frank Bennett és Adrian Krainer az élettudományokkal kapcsolatos munkájáért kapja az elismerést. A Harvard Egyetemen dolgozó Hsziao-vej Csuang az általa kifejlesztett, szuperfelbontású molekuláris képekhez készített új eszközért érdemelte ki a díjat, a Texasi Egyetem tudósa, Zhijian „James” Chen pedig az autoimmun rendellenességekkel kapcsolatba hozható DNS-érzékelő enzim felfedezéséért.
 

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem kutatója, az osztrák Angelica Amon az aneuploidia (abnormális kromoszómaszám) következményeinek meghatározásáért lett díjazott.
 

A szilícium-völgyi alapítvány hat, egyenként 100 ezer dolláros díjat is kioszt 12 fiatal kutatónak, akinek munkásságát ígéretesnek ítélte.A díjakat novemberben adják át a NASA szilícium-völgyi kutatóközpontjában. A program házigazdája Pierce Brosnan brit színész lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: