2014-04-14 11:51:22• hírek • Kocsis Zoltán

Remekeltek a szamoskrassói gyerekek Ópusztaszeren

Remekül szerepelt az április 11-12-én Ópusztaszeren megrendezett Kerek Emese Vetélkedőn a szamoskrassói Bem József Általános Iskola négy fős csapata: a hatodik osztályos diákok a hatodik helyen végeztek a kárpátmedencei döntőben.

Önmagában az ópusztaszeri döntőre való kijutás is kisebb siker, hisz az odáig vezető út három selejtezőfordulón vezetett keresztül. A nemzetközi döntőn aztán a 12 legjobb csapat vehetett részt: a magyarországi, felvidéki és erdélyi csapatok között a Bem József Általános Iskola és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai képviselhették Szatmár megyét.

Maga a vetélkedő feladatain és komplexitásán keresztül messze túlmutatott egy általános történelmi vagy műveltségi ismereteket felmérő versenyen. A gyerekeknek ugyanis a magyar történelemmel, illetve az általános műveltséggel kapcsolatos feladatok mellett például szelektíven kellett válogatni a hulladékot, fűszereket kellett felismerniük, énekelniük kellett és különböző ügyességi gyakorlatokat - mint gólyalábazás vagy íjászat - kellett végrehajtaniuk. Talán a legnagyobb kreativitást igénylő próba az volt, amikor egy - természetesen fiktív - 100 évvel ezelőtt élt embernek különböző mai használati tárgyakat kellett megpróbálniuk eladni.

A Kocsis Boglárka, Bozsó Viktória, Őri Patrik és Kajtár Erik alkotta szamoskrassói csapat végül az igen előkelő hatodik helyen végzett. A gyerekek ügyessége mellett dicséri mindez Man Gabriella tanárnő munkáját, aki viszont objektív okokból nem tudta elkísérni a gyerekeket a versenyre, így Kallós Zoltán iskolaigazgató tartott a csapattal.

A vetélkedő mellett a kis társaság megismerkedhetett a szállóhelyként szolgáló Kistelekkel, valamint az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkkal. A gyerekekre komoly hatást gyakorolt a Kallós Ede által készített Árpád-emlékmű és a legendás Aranycsapat 1953-ben az angol válogatott fölött Londonban aratott 6-3-as győzelemnek emléket állító alkotás. Mindenekelőtt azonban Feszty Árpád világhírű monumentális alkotása, őseink honfoglalását ábrázoló Feszty-körkép nyűgözte le a társaságot.

„A fantasztikus, minden képzeletet felülmúló alkotást különleges díszletekkel és hanghatásokkal egészítették ki, így bátran mondhatjuk, hogy akinek csak lehetősége van rá, meg kell tekintenie. A 30 perc, amit a körkép társaságában tölthettünk nagyon hamar elrepült", mondta Kallós.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: