2014-09-13 21:22:05• hírek • Kocsis Zoltán

Kilenc év után máris bezár a kiskolcsi iskola

Kallós Zoltán
Kallós Zoltán

Alig kilenc évvel ezt követően, hogy kormánypénzből megépült és átadták, bezár az iskola Kiskolcson. Az önkormányzat egyelőre nem tudja, mi lesz az épület sorsa, az iskola-összevonással azonban a jelek szerint minden érintett fél jól jár.

„Annak ellenére, hogy 2001-es tervek alapján 2005-ben készült el és adták át, az épületben nem volt benti WC", magyarázta Kallós Zoltán, a Szamoskrassói Bem József Általános Iskola igazgatója. Ha ez nem lenne eléggé megdöbbentő, akkor hozzátesszük: a kinti illemhely ráadásul a tervek szerint nem is pottyantós, hanem török vécé lett volna, csak a későbbiekben alakították át pottyantóssá.

Nem ez volt azonban az épület egyetlen negatívuma. Mivel lapályos helyre épült, egy-egy nagyobb eső után állt a víz az udvaron. A szendvicspanelből később építményt télen lehetetlen volt befűteni - főleg, hogy nem volt központi fűtés sem. Minden osztályban külön elektronikus fűtőtestet használtak. Nem csoda tehát, hogy volt olyan téli hónap, amikor 5000 lejt is elérte a villanyszámla.

Éppen ezért a Nagykolcsi Általános Iskola (amelyhez jogilag a kiskolcsi is tartozik) igazgatói tanácsa már tavasszal eldöntötte: a 24 románul tanuló gyereket ősztől a nagykolcsi iskolába viszik át.

„Ekkor mi még nem vállaltuk fel, hogy a magyarul tanuló diákokat Szamoskrassóra vigyük. Ennek pedig egyetlen oka volt: nem volt csak egy iskolabusza a községnek. Amint aztán kiderült, hogy a kormánytól kapunk egy másik buszt, az pedig augusztusban meg is érkezett, döntöttünk: a 30 magyar gyerek ősztől a Bem József Általános Iskolába jár majd", mondta Kallós. „Most már két busza van a községnek, így tehát meg tudjuk valósítani azt, amit korábban nem tudtunk volna: civilizált körülmények között vihetjük el nap mint nap a gyerekeket Kiskolcsról is", folytatta az igazgató. Kallós elárulta továbbá, hogy ősztől kísérőtanár is lesz a buszokon, aki jobban oda tud figyelni a gyerekekre, mint a sofőr.

Az anyagiakon túl azonban van egy ennél is fontosabb következménye az összevonásnak: megszűnnek a szimultán osztályok! Mind a nagykolcsi román tannyelvű, mind pedig a szamoskrassói magyar tannyelvű iskolában. „Eddig volt olyan, hogy egyszerre három osztály is össze volt vonva. El tudjuk képzelni, miként tudott szegény tanító foglalkozni a gyerekkel", ecsetelte Kallós. Ez viszont ezzel a lépéssel megszűnik, amitől nem véletlenül várható az oktatás színvonalának emelkedése is.

Noha néhány szülő idegenkedett az ötlettől, nem túlzás talán kijelenteni: mindezekért érdemes 10 percet buszozni. Ingyen. A két busz működtetése ugyanis közel sem kerül annyiba a nagykolcsi önkormányzatnak, mint amennyibe a kiskolcsi iskola fenntartása került.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: