2014-03-14 23:42:55• hírek • Gazda Árpád/MTI

EP-választás: Az RMDSZ összegyűjtötte a szükséges aláírásokat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) összegyűjtötte az európai parlamenti választásokon való elinduláshoz szükséges kétszázezer aláírást.

Az RMDSZ pénteki hírlevele szerint Kelemen Hunor, a szövetség elnöke volt a kétszázezredik aláíró. Az elnök pénteken délután a kolozsvári Mátyás szoborcsoport előtt felállított sátornál írta alá a támogató ívet.

A magyar közmédiának nyilatkozva elmondta, az aláírásgyűjtést március 20-ig folytatják, hogy március 24-én a szükséges küszöbértéket meghaladó támogató aláírását nyújthassák be az Országos Választási Hatósághoz.

Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a szövetség EP-választásokon való részvételét. Megjegyezte, bár messzinek tűnik a brüsszeli parlament, de az ott születő döntések befolyásolják az Erdélyben élő emberek mindennapjait. Hozzátette, az RMDSZ képviselőinek ott kell lenniük a következő ciklusban is az Európai Parlamentben.

Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe. 2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mobilizálta a közösséget.

Az RMDSZ 2014-ben Tőkés László EMNT-elnök nélkül indítja el listáját, és a szövetség vezetői két EP-képviselői hely megszerzését tartják reálisnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: