2010-02-02 17:06:44• hírek • MTI/AP/Reuters

Kilenc Oscar-jelölés az Avatarnak

James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést kedden az Amerikai Filmakadémia díjára.

Az Oscar-díj történetében hosszú idő után idén először hirdettek ismét tíz jelöltet a legjobb film kategóriájában. Az Avataron és A bombák földjén kívül a listára jutott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című második világháborús fantáziája, a The Blind Side című sportdráma, a District 9 című sci-fi, az Egy lányról című brit dráma, a Coen testvérek A Serious Man című vígjátéka, a George Clooney főszereplésével készült Egek ura, a Precious című harlemi szociodráma és a Fel! című animációs film.
Az óriási globális kasszasikert hozó Avatar a várakozásoknak megfelelően a rendezői és művészeti rendezői kategórián felül főleg a technikai területeken (operatőri munka, vágás, hangvágás, hangkeverés, látványeffektusok) gyűjtött jelöléseket. A jövőben, egy távoli bolygón játszódó film kék animált főhőseit - a rendező győzködése ellenére - nem vették figyelembe a színészi teljesítményeknél.

Tarantino filmje nyolc, a Precious és az Egek ura hat-hat jelölést válthat díjra a március 7-i  Oscar-gálán.
A legjobb külföldi film kategóriában az izraeli Ajami, az argentin El secreto de sus ojos, a perui The Milk of Sorow, a francia A próféta és A fehér szalag című német produkció maradt versenyben.

A rendezők közül James Cameron (Avatar), volt felesége, Kathryn Bigelow (A bombák földjén), Quentin Tarantino (Becstelen Brigantik), Lee Daniels (Precious) és Jason Reitman (Egek ura) került a jelöltek közé. Bigelow a jelöléssel a negyedik nő, aki az Oscar-díj történetében bekerült a rendezői ötösbe. Ez korábban csak Lina Wertmüllernek (1975), Jane Campionnak (1993) és Sofia Coppolának (2003) sikerült.
A legjobb színész címéért Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Egek ura), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) és Jeremy Renner (A bombák földjén) szállhat ringbe.
A színésznők közül Sandra Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (Egy lányról), Gabourey Sidibe (Precious) és Meryl Streep (Julie és  Julia - Két nő, egy recept) került a legjobb alakítást díjazó Oscar közvetlen közelébe.

A legjobb férfi mellékszereplő szobráért folyó küzdelem Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (Komfortos mennyország) és Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) között dől el.
Az Egek urából két színésznőt is jelöltek a legjobb mellékszereplő díjára: Vera Farmigát és Anna Kendricket. Penelope Cruz a Kilenc című musicalért, Maggie Gyllenhaal a Crazy Heart című zenés drámáért, Mo'Nique pedig a Precious című filmért került a kategória legjobbjai közé.

Miközben a Fel! című Walt Disney-animáció a legjobb filmek között is esélyhez jutott, az animációs filmek kategóriájában is jelölték az Oscarra. Kihívói: a Coraline és a titkos ajtó (Focus Features), a Fantastic Mr. Fox (20th Century Fox), A hercegnő és a béka (Walt Disney), valamint a Kells titka (GKIDS).
A jelöltek közül a következő hetekben az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki szavazás útján az egyes kategóriák győzteseit.


Avatar - kilenc Oscar-jelölés


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: