2013-11-08 09:40:33• hírek • MTI

Kikerültek az első ötnyelvű táblák Kolozsvár műemlékeire

Az első ötnyelvű tájékoztató táblákat tették ki csütörtökön a kolozsvári műemlékekre. Az A3-as méretű átlátszó műanyagból készült táblákon románul, majd magyarul, németül, angolul és franciául olvashatók a megjelölt műemlékre vonatkozó legfontosabb adatok.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere az MTI-nek elmondta, a táblák alján olyan QR-kód található, amely a visitclujnapoca.ro honlapnak azt az oldalát hozza az okostelefonok képernyőjére, amelyen a műemlék részletesebb leírása található azon a nyelven, amelyre a telefon be van állítva.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus szerint csütörtökön az első öt táblát tették fel, többek között a város főterén álló Bánffy-palotára, a Státus-palotákra, a római katolikus plébánia épületére, valamint a Ferenc rendi kolostorra és templomra. Pénteken kerül hasonló tájékoztató a Farkas utcai református templomra, a Szent György-szoborra és a Református Kollégium épületére. 2014 végéig 369 kolozsvári műemlékre tervezik hasonló tájékoztató tábla kihelyezését.

Horváth Anna elmondta, régi ígéret megvalósítása kezdődött el. A késést annak tulajdonította, hogy az adminisztratív eljárás több időt vett igénybe, mint amennyivel eredetileg számoltak. Az ötnyelvű tájékoztató táblák szövegét a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanáraiból álló bizottság fogalmazza meg. Kivitelezési költségeiket közösen fedezi a Kolozs megyei és a kolozsvári önkormányzat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: