2019-11-16 13:15:55• hírek • Erdélysport.hu

Kikaptak a románok, távol került az Eb-szereplés

Bukarestben kikapott Svédországtól a román labdarúgó válogatott, így már biztosan nem jut ki a jövő nyári Európa-bajnokságra. Legalábbis nem a klasszikus selejtezők csoportjából, a Nemzetek Ligája ugyanakkor még vigaszágnak bizonyulhat.

Romániának nyernie kellett volna Svédország ellen ahhoz, hogy ne kényszerüljön pótvizsgára, ám csúnyán elbukta az érettségijét, a mutatott játék alapján a svédek fölénye sokkal nagyobb volt, amit a 2-0-ás végeredmény sugall. Cosmin Contra szövetségi kapitány ezúttal is kezdőként számolt a magyar állampolgársággal is rendelkező Adrian Russzal, a MOL Fehérvár szatmárnémeti születésű védője végig a pályán is maradt. Mint ahogy végigjátszotta a találkozót Vasile Mogos, az olasz másodosztályú Cremonese védője, aki ezen a találkozón mutatkozott be a válogatottban. 27 évesen.
 

Mogos és Rus pedig főszerepet is vállalt a svédek első góljában. A 18. percben Ciprian Deac, a Kolozsvári CFR játékosa és Mogos veszített el egy labdát a pálya közepén, majd egyik sem tudta megállítani a játékszerrel elrobogó Emil Forsberget, aki mesterien ívelt középre. A rendezetlen román védelemben Rus alászaladt a labdának, így Marcus Berg senkitől sem zavartatva csúsztathatott a kapuba. Negyed órával később egy szemre is látványos akció végén Berg gólpasszt adott Robin Quaisonnak, aki bebiztosította a vendégek győzelmét.
 

A rendkívül indiszponált, szervezetlen, a szükséges erőfeszítésre képtelennek tűnő, a vendégkapura szinte teljesen veszélytelen Románia csak szenvedett az egész mérkőzésen. Miközben a szünet után Ciprian Tatarusanu védéseire is szükség volt ahhoz, hogy a svédek előnye ne legyen még nagyobb, ráadásul Albin Ekdal egy ízben 12 méterről a felső lécet is szétbombázta, a másik oldalon Mogos 88. percben leadott távoli lövése volt az első alkalom, amikor Románia komolyabban eltalálta a kaput. Félreértés ne essék, Robin Olsennek rutinmunka volt a kapu fölé paskolni a lasztit….
 

Az első gólnál elkövetett helyezkedési hibát követően Rusnak akadt még egy-két kisebb megingása, összességében azonban viszonylag megbízhatóan látta el feladatait, néha pedig önfeláldozóan mentett egy olyan védelemben, amely szinte semmilyen segítséget nem kapott a középpályásoktól.
 

Mivel a csoport másik két mérkőzésén a várakozásoknak megfelelően Spanyolország kiütötte Máltát (7-0), Norvégia pedig Feröer-szigeteket (4-0), az utolsó forduló előtt biztossá vált, hogy a 23 pontos spanyolok és a 18 pontos svédek végeznek a továbbjutást jelentő első két helyen. Norvégia és Románia 14 ponttal várja az utolsó fordulót, Feröer-szigetek és Málta pedig 3-3 pontot szerzett eddig. Az utolsó játéknapon, hétfőn Románia Spanyolországba, Norvégia Máltára látogat, Svédország pedig Feröert fogadja.
 

Ugyan az EB-selejtezők révén Románia nem tudta kivívni a részvételi jogot a kontinenstornára, még reménykedhet, hogy odafér a nagyok asztalához. Ennek oka, hogy Szerbia mögött második helyen végzett a Nemzetek Ligájában, aminek – na meg az UEFA által kitalált, nehezen követhető mechanizmusnak – köszönhetően márciusban részt vehet a pótselejtezőn. Pénteken dől el, hogy Skócia vagy Izland lesz-e az ellenfele az elődöntőben. Ha ezt sikerrel veszi, akkor már csak a pótselejtező döntőjét kell megnyerje és indulhat is az Európa-bajnokságon... 

További erdélyi sporthírekért, keresse az Erdélysport.hu oldalát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: