2010-06-16 18:32:10• hírek • Szatmar.ro

Kikapott az Európa-bajnok

Svájc hermetikusan védekezett, egy kontrából pedig mattolta a spanyol védelmet.

Az első csoportkör utolsó meccséig kellett várni, hogy a labdarúgó világbajnokság toronymagas esélyese, az Európa-bajnok Spanyolország pályára lépjen. A félelmetes támadójátékkal, ugyanakkor remek védelemmel rendelkező armada az utolsó 49 meccséből csak egyet veszített, így ellenfele, Svájc nem nézett könnyű feladat elé.

Ugyanakkor a Bajnokok Ligája sorozatában láthattuk, hogy a spanyol válogatotthoz nagyon hasonlító, sok passzos játékot űző Barcelonán is kifogott betonvédelmével az Inter és hát ki másnak lett volna esélye hasonló fegyverrel fölülmúlni Spanyolországot, mint annak a Svájcnak, amely utoljára 1994-ben kapott gólt világbajnokságon. Méghozzá Spanyolországtól. (Igaz, 1998-ban és 2002-ben nem jutottak ki a seregszemlére).

Az előzetesen megtippelt forgatókönyvnek megfelelően Svájc meg is szállta saját tizenhatosát, Spanyolország pedig az egész pályát. A helvét lakatot nehéz volt feltörni, amit jelez, hogy Silva és Iniesta távoli lövései után a 24. percben alakult ki az első igazán nagy helyzet, ekkor Benaglio védte a remek cselt bemutató Piqué lövését. Egy perccel később Ziegler egy szabadrúgással válaszolt, majd ismét az ellenállhatatlan spanyol passzjátékot csodálhattuk, mígnem a 44. percben Villa ziccerben elkönnyelműsködött egy újabb lehetőséget.

Már az első félidő sem volt rossz, a második viszont egyenesen parádésra sikeredett. Szünet után hét percet kellett várni az első helyzetért, de megérte (mármint kivárni), mivel ekkor megszületett az első gól is. Méghozzá a spanyol kapuba. Egy előre vágott labdánál Puyol és Piqué is alászaladt, Derdiyok lecsapott rá, rávezette Casillasra, aki elütötte előle, a menteni igyekvő Piqué elesett, a rajta átugró Fernandes pedig a karambolból kicsordogáló labdát a kapuba rúgta.

Bombameglepetés a javából, ám úgy tűnt, a spanyoloknak még bőven van idejük az egyenlítéshez. Meg is kezdték harcukat a svájci védelemmel és az idővel. Sorra alakították ki helyzeteiket, de Villát kétszer Benaglio akadályozta meg a gólszerzésben, Ramos fejese és Iniesta csavarása elkerülte a kaput Nem úgy Xabi Alonso kapásból elsütött bombája, amely után talán azóta is rezeg a felső léc. A kitámadó spanyolok közben egyre nagyobb területeket hagytak maguk mögött, amit Svájc nem volt rest kihasználni: N'Kufo fejese még elkerülte a kaput, de a 75. percben jött Derdiyok, mindenkit kicselezett, aki útjába állt, majd a kapufára pöckölte a labdát. A kipattanót követően kialakuló tűzijátékból sem lett gólt, mint ahogy az ezt követő spanyol rohamokból, sem Navas (kétszer), sem Villa, Torres és Piqué nem tudott a kapuba találni.

A torna legnagyobb meglepetésével egyetemben messze a legjobb meccsét is jelentette a H csoport utolsó összecsapása. Spanyolország, Svájc és Paraguay minden valószínűség szerint késhegyre menő csatát vív majd a továbbjutásért, Honduras pedig van annyira jó, hogy hozzá tudjon járulni a várható show-hoz.

Svájc - Spanyolország 1-0
gól: Fernandes (52.)
Svájc: Benaglio - Grichting, Senderos (von Bergen, 36.), Ziegler, Lichtsteiner - Barnetta (Eggimann, 92.), Inler, Huggel, Fernandes - Derdiyok (Yakin, 79.), Nkufo
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Busquets (Torres, 61.) - Iniesta (Pedro, 77.), Xavi, Xabi Alonso, David Silva (Navas, 62.) - David Villa

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: