2010-01-29 10:37:02• hírek • Kárpáti János/MTI

Kik panaszkodnak Strasbourgban?

A legtöbbet az oroszok panaszkodnak Strasbourgban - mármint abban az értelemben, hogy az ához orosz állampolgárok fordulnak a legnagyobb számban, az őket megillető jogok biztosítását kérve.

A kelet-franciaországi városban az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő taláros testületet arra hozták létre, hogy végső fórum legyen olyan ügyekben, amelyekben a panaszos saját hazájában - az ET 47 tagállamának valamelyikében - már kimerített minden jogorvoslati lehetőséget, és nem járt sikerrel. 

Csütörtökön tették közzé a bíróság friss statisztikai adatait, miszerint tavaly december 31-én közel 120 ezer ügy várt elbírálásra, és ebből 33 ezer Oroszország elmarasztalását kérte az alapvető jogok valamelyikének a megtagadása miatt. Az Oroszországból érkezett panaszok legtöbbje az államhatalom csecsenföldi túlkapásait tette szóvá.

Jean-Paul Costa, a bíróság elnöke ezzel összefüggésben méltatta, hogy a minap - a tagországok közül utolsóként - végre Oroszország is ratifikálta azt a módosító jegyzőkönyvet, amely lényegesen leegyszerűsíti, áramvonalasabbá teszi a bíróság működését. A Strasbourgba érkező ügyek mintegy 90 százaléka ugyanis alkalmatlan az elbírálásra - vagy azért, mert még nyitva lenne a panaszos hazájában jogorvoslati - fellebbezési vagy perújítási - lehetőség, vagy pedig azért, mert a szóvá tett érdeksérelem nem minősül az emberi jogok olyan megsértésének, amely az emberi jogok európai egyezményének valamelyik pontjával kimutatható módon ütközik.


Az Emberi Jogok Európai Bíróságának impozáns épülete
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának impozáns épülete


A strasbourgi elbírálásra alkalmatlan ügyek tömegének előzetes kiszűréséhez ezentúl nem lesz szükség bírói tanácsra, meg lehet ezzel bízni az aktát önállóan áttekintő egyes bírákat is.

A panaszosok számát tekintve az oroszokat a török állampolgárok követik, 13 ezer függőben levő panasszal. Főként a kurdok lakta területeken merülnek fel a jogellenes hatósági fellépést szóvá tevő esetek. Ukrajnából és Romániából közel 10-10 ezer ügy vár elbírálásra. E négy országból érkezett tehát az ügyek összesen 56 százaléka.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly 2395 ügyben hozott ítéletet, ami 27 százalékkal több, mint a 2008-ban ítélettel lezárt ügyek száma. A beérkezett panaszok száma 2009-ben 57.100 volt, 15 százalékkal több, mint az előző évben. Az elintézetlen aktahegy immár több mint 119 ezer ügyet jelent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: