2010-01-27 11:38:35• hírek • Gozner Gertrud

Kik lopnak meg minket?

A Szatmár Megyei Rendőrség statisztikái szerint 2009-ben 2484 lopási esetet jegyeztek fel a megyében, 285 esettel többet mint egy évvel korábban, 2008-ban.

A lakásbetörések száma 314 darabra emelkedett, ez három esettel több mint 2008-ban. Az autófeltörések száma azonban a duplájára emelkedett egy év alatt, amíg 2008-ban 80 esetet jegyeztek fel, addig ez a szám a tavalyi évben 173-ra ugrott.

Ami a lakásbetöréseket illeti, a rendőrség kimutatásai alapján a rablók leginkább a bankjegyeket részesítik előnyben, százból 35 esetben pénzt vittek magukkal. Szintén keresettek az építkezésnél és szereléseknél használt szerszámok és az elektronikai cikkek is.

A megyén belüli eloszlás tekintetében egyetlen település sem kivétel a bűncselekmények alól, a megye szinte minden településén regisztráltak lakásbetöréseket, azonban a legtöbb ilyen esetre Szatmárnémetiben került sor.

A rablók munkamódszere tekintetében, a legtöbbjük a felfeszített zárakon - ajtókon, ablakokon - keresztül jut be a lakásba - derül ki a rendőrségi kimutatásból. Nagy többsége - 88 százalékuk - a tolvajoknak férfi, vidéken él, és legtöbbször fiatalkorú, 14 és 19 év közötti személy.

A rablók profiljához tartozik még, hogy általános vagy középiskolai végzettséggel rendelkeznek, egy részüknek nincsenek semmiféle tanulmányai, munkanélküliek avagy többszörösen visszaeső, nyilvántartott bűnözők. Ezek a személyek főleg hétvégeken és az esti órákban indulnak portyákra, illetve abban az időintervallumban amikor a tulajdonos valószínűleg a munkahelyén tartózkodik.

Az autófeltöréseket a zárba passzoló kulcsokkal és az ablak betörésével szokták végrehajtani. A rablás során legtöbbször kézitáskákat, pénztárcákat és CD lejátszókat szoktak elemelni a gépkocsiból. Ami a tipikus autófeltörő profilját illeti, 92 százalékban 18 és 22 év közötti férfiak követik el a bűncselekményeket, általános iskolai végzettséggel rendelkeznek és városon laknak. Egy részük visszaeső bűnöző, esetenként munkanélküli személy, azonban az esetek 26 százalékát diákok követik el.

A rendőrök beazonosították a város azon részeit, ahol a legtöbb ilyen bűncselekmény történik. Ilyen a városközpont, a Solidaritatii negyed, a 16-os és 17-es lakótelep, valamint a Batizi út. A gépkocsi tulajdonosok legnagyobb mulasztásai pedig, hogy látható helyen hagyják az értékeiket, kivilágítatlan utcára parkolnak, illetve elfelejtik bezárni az autót.



A legtöbb rabló a felfeszített ajtókon, ablakokon keresztül jut be a lakásba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: