2006-05-30 22:25:43• hírek • Szatmár.ro

Génjeinkben az elhízás?

ar223.jpgA gének, mint az élet „szoftverei” meghatározzák, hogyan néz ki egy élőlény, és merre tart a fejlődése.

A gének, mint az élet „szoftverei” meghatározzák, hogyan néz ki egy élőlény, és merre tart a fejlődése. Egy amerikai kutató azt állítja, anélkül, hogy az emberre egy pillantást is vetne, néhány génje alapján meg tudja mondani, hogyan néz ki az illető.

A gének ugyanis elárulják, mennyire kövér valaki, és hogyan oszlik el szervezetében a zsír. Ezért akadnak, akik a genetikához kötik az elhízást, úgy gondolják, hogy a túlsúly ugyanúgy örökölhető, mint a kék szem vagy a nagy fül.

Ronald Kahn csapata 200 önként vállalkozónál – akik között vékonyak és túlsúlyosak is voltak – vizsgálta a belső szervek körüli és a bőr alatti zsírban lévő géneket. Három gén – a Tbx15, a Gpc4 és a HoxA5 – olyan egyértelműen jelent meg, hogy a közöttük lévő különbségekből a tudósok meg tudták határozni egy ember testtömegindexét és derék–csípő arányát. Az eredmények szerintük azt sugallják, hogy ezen gének megjelenése összekapcsolható az elhízás kórfejlődésével.

A tanulmány során számos kérdés felvetődött. Többek között az, hogy a testalkat előrejelzi-e az elhízást, vagy az már a túlsúly következménye. A kutatók szerint, míg pontosan nem tudják, hogy a genetikai aktivitás kiváltó oka-e az állapotnak, vagy csak befolyással van annak kialakulására, az adatok arra utalnak, hogy az elhízás különböző formái olyan fejlődési problémák lehetnek, amelyek már az élet kezdetén jelentkeznek.

Még fontosabb kérdés, hogy az ember képes-e az alakjából kikövetkeztethető sorsán változtatni. A kutatók már előre tudják vetíteni a zsírmintát, de még nincs csodagyógyszer az elhízás ellen. Ám az új adatokkal olyan célpontokat találtak, amelyekkel egy nap változtatni lehet a testalkaton is. nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: