2013-12-08 20:59:29• hírek • Kovács Andrea

Kijevi tüntetés: Lenint már ledöntötték

Ultimátumot intézett vasárnap az ellenzék az ukrán elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben a tüntetők blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját.

Helyszíni jelentések szerint a "Majdanon", azaz a kijevi Függetlenség terén mintegy százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon.

Kijev központjában kora estére ledöntötték a kommunista vezér, Lenin többméteres gránitszobrát, egyes hírek szerint a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. A rohamrendőrök nem avatkoztak be.

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő vasárnapi üzenetében azt javasolta az európai integrációért és hatalomváltásért folyó demonstráció szervezőinek, hogy az ukrán hadsereget és fegyveres erőket tárgyalások útján állítsák a tüntetők oldalára. Szerinte így kerülhető el, hogy erőszakba forduljanak az események. Az ellenzéki politikus ismételten sürgette Viktor Janukovics elnök leváltását.

Janukovics közben az Ukrajnában kialakult politikai helyzetről beszélt telefonon José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Részleteket nem közölt az elnöki sajtószolgálat.

Nyilvánosságra került ugyanakkor, hogy az államhatalom megdöntésére irányuló bűncselekmény gyanújával az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított ellenzéki politikusokkal szemben, akiket még nem neveztek meg. Oleh Tyahnyibok, a Szabadság párt elnöke az ellenzék nevében provokációnak minősítette az eljárást, és visszautasította a vádat.

Vasárnap a rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint mintegy félmillióan gyűltek össze a város központi terén és környékén, hogy hatalomváltást követeljenek és Ukrajna európai integrációs irányvonalának megtartása mellett szálljanak síkra. Egyes források az előző vasárnapit is meghaladó méretű nagygyűlésről írnak, amely az ország függetlenné válásának eddigi legnagyobb demonstrációjává válhat.

Helyszíni beszámolók szerint a "Majdantól" kissé távolabb, a parlament épületénél folyó néhány ezres kormánypárti ellendemonstráción részt vevő állami alkalmazottak délután megpróbáltak elmenni a rendezvényről, de állítólag gépfegyveres, fekete ruhás, maszkos, pajzzsal felszerelkezett férfiak - vélhetően valamelyik rendvédelmi egység tagjai - visszaterelték őket a demonstrációra, mondván: "hamarosan Mikola Azarov miniszterelnök szólal fel, és azt feltétlenül meg kell várniuk". Helyi források szerint az állami alkalmazottakat kirúgással való fenyegetéssel vették rá a hivatalok vezetői, hogy részt vegyenek a kormánypárti megmozduláson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: