2016-11-24 01:32:52• hírek • Kocsis Zoltán

Hány kapufa kell egy gólhoz a Benficának?

Akárcsak kedden, szerdán is hat csapat biztosította továbbjutását a Bajnokok Ligája csoportköréből, így a Monaco, Leverkusen, Borussia Dortmund, Real Madrid, Leicester és Juventus után az Arsenal, a PSG, a Barcelona, a Manchester City, az Atletico Madrid és aBayern München ott lesz tavasszal a nyolcaddöntőben. A C csoportban ráadásul minden eldőlt, a B-ben viszont komoly izgalmak várhatóak.

Az est egyik rangadóján a Paris St.Germain jobban kezdett az Arsenal otthonában. A franciák első komoly ziccerénél a védők még menteni tudtak a gólvonalról, de a 18. Percben Edinson Cavani megszerezte a vezetést a vendégeknek. Az találkozó következő említésre méltó eseményére a 45. percig kellett várni, ekkor büntetőhöz jutottak a hazaiak, Olivier Giroud pedig kiegyenlített. A meccs a szünet után sem volt eseménydúsabb, mégis született két gól. Ám egyik szerzője sem örült neki túlságosan. A 60. percben adott pillanatban senki sem tudta hol a labda a vendégek kapuja előtt, az egyik védő megpróbált felszabadítani, de csapattársába, Marco Verrattiba rúgta a lasztit, ami onnan a kapuba pattant. A PSG azonban nem törődött bele a vereségbe, egy szöglet után Lucas Moura fejelt kapura, ám Alex Iwobi még beletette a fejét, becsapva ezzel Davis Ospina kapust.

Mivel az Arsenal és a PSG azzal a tudattal lépett pályára, hogy már biztosan továbbjutottak az A csoportból és a sorrend a kérdés csak, a csoport másik meccsén Szófiában a Ludogorec Razdgrad és a Basel azért csapott össze, hogy eldöntsék, mely együttes indulhat az Európa-ligában. A hazaiaknál Cosmin Moti és Claudiu Keserü is ott volt a kezdőben: előbbi végigjátszotta a meccset, utóbbit a 90. percben lecserélték. A bolgár és a svájci sorozatbajnok meccsén abszolút csak egy csapat volt volt a pályán, ám a Basel helyzetei sokasága ellenére sem tudott betalálni, elsősorban az ihletett formában védő Vladiszlav Sztojanov kapus miatt. Így a döntés az utolsó fordulóra marad.

Az est legemlékezetesebb meccsét Isztambulban játszották, ahol a Besiktas a Benficát fogadta (az alliteráció jegyében) a B csoportban. A portugálok Goncalo Guedes révén a 10. percben vezetést szereztek, majd ezt a 25. percben Nelson Semedo a játéknap egyik legszebb góljával megduplázta. A 32. percben már hárommal vezettek a vendégek, a szezon legbizarrabb találatával: mielőtt Ljubomir Fejsa a hálóba talált volna, csapattársai háromszor (!) találták el a kapufát, így került a labda a szerb csatár elé.

Az 58. percben az est egyetlen csereként beállt gólszerzője, Cenk Tosun az etap másik legszebb góljával, pazar félollóból szépíteni tudott a Besiktas - pontszerzésben mégis kevesen reménykedhettek. Csakhogy a 81. percben a portugál Ricardo Quaresma büntetőből tovább csökkentette a Besiktas hátrányát, majd a 89. pertben a Portugáliából (a Porto csapatától) kölcsönvett Vincent Aboubakar ki is egyenlített!

A Napoli - Dinamo Kijev meccs összefoglalóját nézve az volt az ember érzése, látta már ezt a fimet az idei BL-szezonban! Az olaszok sorra alakították ki és puskázták el helyzeteiket. Dries Mertens, Marek Hamsik, Lorenzo Insigne vagy éppen Manolo Gabbiadini hol pontatlan volt, hol Artur Rudko védett nagyokat. Az ukránoknak ezzel szemben igazi komoly lehetőségük nem volt - de elvittek el pontot Nápolyból.A hazaiaknál Vlad Chiriches a kispadról szurkolt társainak.

Rendkívül izgalmasnak ígérkezik a B csoport végjátéka, hisz a 8 pontos Napoli és Benfica, valamint a 7 pontos Besiktas egyaránt továbbjuthat. A Napoli a Benficához látogat, a Besiktas pedig Kijevbe.

Az idei BL-sorozat nyitófordulójában a Barcelona emlékezetes meccsen 7-0-ra alázta le a Celtic Glasgow csapatát. A „visszavágón" a skótok 24. percig reménykedhettek a bosszúban, ekkor ugyanis Lionel Messi betalált, megszerezve a vezetést a Barcelonának. Craig Gordon, a hazaiak kapusa a folytatásban az est, de lehet, hogy a szezon védését mutatta be Luis Suarez fejesénél. A szünet után a Celtic kétszer is egyenlíthetett volna, gólt azonban ismét Messi lőtt, büntetőből. Miközben az argentin akár mesterhármasig is juthatott volna és Suarez is elrontott még egy ziccert, Neymar bemutatta a mai eredményorientált foci csúnyábbig arcát. Látványosan, arrogáns módon hozott össze egy sárgát (később Ivan Rakitic is besárgult). Hogy ez miért fontos? Mert a tét nélküli Mönchengladbach elleni meccsen nem játszhatnak, de a tavaszi egyenes kieséses szakasznak „tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal" vághatnak neki.

Az est másik rangadóján Mönchengladbachban Raffael révén a Borussia szerzett vezetést a Manchester City ellen. Ugyan az angolok többet birtokolták a labdát, a németek mégis veszélyesebbek voltak. Ennek ellenére mégis a vendégek szereztek (egyenlítő) gólt az első félidő utolsó pillanataiban David Silva révén. Remek első félidőt pocsék második követett, amelyben Lars Stindl, majd Fernandinho másik sárga lapja volt egyedüliként említésre méltó.

Ebben a csoportban ezzel minden fontos kérdés eldőlt: a Barcelona elsőként, a Manchester City a második helyről jutott tovább, a Mönchengladbach az Európa-ligában folytatja, a Celtic pedig búcsúzhat Európától.

Az est legfordulatosabb meccsén született az est meglepetése Rosztovban. A Bayern München, amely a nyitófordulóban sima 5-0-val küldte haza az oroszokat, ezúttal is megszerezte a vezetést a 35. percben Douglas Costa góljával. Ugyanaz a Costa azonban 11 perccel később elpasszolt egy labdát, amelyre Szardar Azmun csapott le. Az iráni csatár bohócot csinált Jerome Boatengből és kiegyenlített. A második félidő Boateng újabb alakításával kezdődött, szabálytalansága után Dmitrij Poloz lőtte be a tizenegyest. Nem sokáig vezettek azonban a hazaiak, négy perccel később Phillipp Lahm kiegyenlített. A 66. percben Christian Noboa pazar szabadrúgásából szerzett ismét vezetést a Rosztov, amely ezzel megszerezte történelme első BL-győzelmét.

A csoport másik meccsén az Atletico komoly fölényben játszott a PSV-vel szemben, mindez azonban sokáig csak helyzetekben mutatkozott meg. Ráadásul kontrákból az eindhoveniek is veszélyesek tudtak lenni. A jeget az 55. percben Kevin Gameiro törte meg, majd a 66. percben Antoine Griezmann kettőre növelte az Atletico előnyét, beállítva a végeredményt is - mivel Gameiro a hátra lévő időben már csak a kapufát találta el.

Ezzel eldőlt, hogy az Atletico az első, a Bayern a második helyről jutott tovább, míg az El-helyekért a PSV és a Rosztov egymás ellen küzd meg Eindhovenben. Az oroszoknak már egy döntetlen is elég lehet.

Bajnokok Ligája, C-csoport, 5. forduló:
A-csoport:
Ludogorec -Basel  0-0
Arsenal  - Paris Saint-Germain  2-2 (1-1)
g.: Giroud (45+1., 11-esből), Verratti (60., öngól), illetve Cavani (18.), Lucas (77.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Arsenal 11 pont (14-5), 2. (és továbbjutott) PSG 11 (11-5), 3. Basel 2 (2-8), 4. Ludogorec 2 (4-13)

B-csoport:
Napoli -Dinamo Kijev 0-0
Besiktas -Benfica  3-3 (0-3)
g.: Cenk Tosun (58.), Quaresma (83., 11-esből), Aboubakar (89.), illetve Goncalo Guedes (10.), Semedo (25.), Fejsa (31.)
Az állás: 1. Napoli 8 pont (9-7), 2. Benfica 8 (9-8), 3. Besiktas 7, 4. Dinamo Kijev 2

C-csoport:
Borussia Mönchengladbach -Manchester City  1-1 (1-1)
g.: Raffael (23.), illetve Silva (45+1.)
kiállítva: Stindl (51.), illetve Fernandinho (63.)
Celtic Glasgow -FC Barcelona (spanyol) 0-2 (0-1)
g.: Messi (24., 56. - utóbbit 11-esből)
Az állás: 1. (és továbbjutott) FC Barcelona 12 pont, 2. (és továbbjutott) Manchester City 8, 3. Mönchengladbach 5, 4. Celtic Glasgow 2

D-csoport:
Atlético Madrid -PSV Eindhoven  2-0 (0-0)
g.: Gameiro (55.), Griezmann (66.)
Rosztov -Bayern München 3-2 (1-1)
g: Azmun (44.), Poloz (50., 11-esből), Noboa (67.), illetve Douglas Costa (35.), Bernat (52.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 15 pont, 2. (és továbbjutott) Bayern München 9, 3. Rosztov 4, 4. PSV Eindhoven 1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: