2016-12-07 00:59:03• hírek • Kocsis Zoltán

Kijevi kiütés segített a Benficának

Kedd este véget ért a küzdelem a Bajnokok Ligája csoportkörének első felében, így több fontos kérdés végére is pont került. Az est hősei az egyaránt mesterhármast szerző Arda Turan és Lucas Perez.

Az est legfontosabb kérdése Lisszabonban kellett eldőljön, amely úgy szólt Benfica vagy Napoli? A két csapat ugyanannyi ponttal, 8-cal várta az utolsó fordulót, ám a vendég olaszok odahaza legyőzték a portugálokat, tehát nekik a döntetlen is továbbjutást ért - még akkor is, ha Kijevben nyer a Besiktas.

Ennek megfelelően a Benfica kezdte jobban, aktívabban, veszélyesebben a találkozót, Pepe Reinának több komoly védést is be kellett mutatnia. Az idő teltével aztán a Napoli egyre inkább magára talált, a helyzetek pedig Ederson kapuja elé „költöztek át". Két labdabiztos, támadó szellemű csapat lüktető, látványos labdaátvételekkel, passzokkal, támadásindításokkal tarkított meccsén végül a Napoli szerzett vezetést a 60. percben, amikor Dries Mertens zseniális passzát José Callejon lőtte szép mozdulattal kapuba. A 79. percben Mertens már kettőre növelte a vendégek előnyét. Raul Albiol bődületes hibáját követően ugyan Raul Jimenez góljával szépíteni tudott a Benfica, ám a veresége miatt a kijevi eredménytől vált függővé továbbjutása.

Az Olimpia Stadionban azonban nem kis meglepetésre a már biztos kieső Dinamo Kijev a 9. percben megszerezte a vezetést Artem Besedin közeli lövésével. A 32. percben aztán megpecsételődött a Besiktas sorsa, amikor Andreas Becket tévesen kiállította a bíró és még büntetőt is ítélt, amit Andrij Jarmolenko értékesített. Innentől kezdve aztán már leszámolás folyt a pályán, Vitalij Bujalszkij és Derlis Gonzalez révén a szünetre néggyel vezetett a Kijev, majd a szünet után Szerhely Szidorcsuk és Junior Moraes is betalált, beállítva a 6-0-ás végeredményt. A Besiktas közben 9 emberre fogyatkozott, mivel Vincent Aboubakar megkapta második sárgáját is.

A C csoportban minden fontos kérdés eldőlt az utolsó fordulóra, így a Barcelona tét nélkül fogadhatta a Borussia Mönchengladbachot. A katalánoknak mindössze negyed órára volt szükségük, hogy megszerezzék a vezetést Lionel Messi 10. idei BL-góljával. A németek nem nagyon számítottak támadásban, Arda Turan pedig a szünet után 17 perc alatt szerzett mesterhármasával a Barcelona 4-0-val küldte haza őket.

A csoport másik meccsén meglepetésre a Celtic Glasgow négy perc után vezetést szerzett Manchesterben Patrick Roberts révén, ám Kelechi Iheanacho góljával a City újabb négy minutum után egalizált. Ezt követően mindkét csapat előtt adódtak komoly gólszerzési lehetőségek - valamivel több a hazaiak előtt -, de újabb gól már nem született. A glasgow-i 3-3 után tehát ezúttal sem tudta legyőzni a City a Celticet.

Az A csoportban viszont a Ludogorec Razgrad és a Basel távolsági harcot vívott a 3. helyért és ezzel együtt az Európa Ligában való folytatás lehetőségéért. Mindkét csapat ugyanannyi ponttal várta a záró fordulót, de a svájciak voltak helyzeti előnyben. Ennek megfelelően a Razdrag (Cosmin Moti-val végig a soraiban, Claudiu Keserü viszont csak a 89. percben állt be) némi párizsi lehetőségek után Virgil Misidjan fejesével vezetést szereztek a PSG otthonában. A hazaiak meglepetésükben nem is tudtak válaszolni egy ideig, Thiago Silva fejese csak a kapufát találta el. A szünet után aztán Edinson Cavani egy parádés ollóval egalizálta a helyzetet, nem sokkal később azonban Wanderson góljával ismét a bolgárok vezettek. Jött Silva menetrendszerű kapufája fejesből, és végül az egyenlítés sem maradt el - Angel di Maria a 90. percben talált be.

A Basel azonban nem tudott élni a lehetőséggel, az Arsenal ugyanis 16 perc után már kettővel, 47 perc után pedig már három góllal vezetett - mindhárom találatot a spanyol Lucas Perez jegyezte. Az 53. percben aztán Alex Iwobi is betalált, Seydou Doumbiának már csak a szépítés (és a meccs legszebb gólja) maradt.

Ennél is kiélezettebb volt a csata a 3. helyért a D csoportban, ahol a PSV-nek nyernie kellett a Rosztov ellen, ha az Európa Ligában szerette volna folytatni. Ennek megfelelően az eindhoveniek végig is támadták a mérkőzést, a szünet után ziccereket hagytak ki vagy a gólvonalról mentettek a védők. Gól azonban nem született, így az oroszok folytathatják a második számú kupasorozatban. A vendégeknél Andrei Prepelita nem lépett pályára.

A csoport és az est rangadóján a Bayern München azzal a tudattal fogadta az Atletico Madridot, hogy bármi történjék is, hét év után biztosan nem csoportelsőként jut tovább. De továbbjut. A vendégek csak az első félórában számítottak támadásban, ezt követően szinte csak a bajorok veszélyeztettek. Főleg a második félidőben ziccerek sorát hagyták ki, mégis Robert Lewandowski 28. percben szerzett pazar szabadrúgásából tudtak csak eredményesek lenni.

Ezzel eldőlt, hogy tavasszal a Bajnokok Ligájában folytatja az Arsenal, a PSG, a Napoli, a Benfica, a Barcelona, a Manchester City, az Atletico Madrid és a Bayern München, míg az Európa Ligában a Ludogorec Razgrad, a Besiktas, a Mönchengladbach és a Rosztov.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: