2014-09-11 15:08:23• hírek • MTI

Kijev: az orosz csapatok provokációra készülnek Donyeckben!

Az orosz csapatok provokációra készülnek a kelet-ukrajnai Donyeckben abból a célból, hogy meghiúsítsák a tűzszünetet - írta csütörtökön Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora.

A szakértő szavai szerint olyan információk jutottak szervezete birtokába, amelyek szerint az orosz csapatok Grad rakéta-sorozatvetőkkel készülnek a várost lőni, hogy azután az ukrán fegyveres erőket vádolják meg a támadás végrehajtásával és a tűzszünet megsértésével.

A tűzszünet múlt péntek óta tart, azóta, hogy Minszkben Kijev és a kelet-ukrajnai szeparatisták - Moszkva és az EBESZ képviselőinek jelenlétében - megállapodtak a fegyvernyugvásról.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője előző nap azt mondta, hogy a felek egyelőre alapvetően betartják a tűzszünetet.

Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök is nagyjából elégedett a tűzszünet betartásával, legalábbis szerdai telefonbeszélgetésükkor moszkvai források szerint ezt mondták.

Timcsuk ugyanakkor azt írta, hogy a szakadárok és az orosz katonák a tűzszünetet megsértve támadásokat hajtanak végre a Kijev által terrorellenesnek nevezett kormányerők ellen. Jelentése szerint múlt éjjel háromszor lőtték aknavetőkkel az ukrán csapatoknak a donyecki repülőtér területén lévő állásait. Ezen kívül a terrorellenes övezet több településéről jeleztek ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat.

A donyecki városvezetés hivatalos honlapján közzétett beszámolójában alátámasztotta Timcsuk értesüléseit. Azt írta, hogy az éjszaka feszülten telt a megyeközpontban. Helyi idő szerint éjjel két óra óta reggelig tüzérségi lövések robajai hallatszottak a városban.

A szakértő ismételten leszögezte, hogy az ukrán katonák csak akkor lőnek, ha támadás éri őket.

Timcsuk szerint a szakadárok és az orosz csapatok erőátcsoportosításokat hajtanak végre Donyeck megye több körzetében. Megerősítette Porosenko elnök előző bejelentését, miszerint az orosz hadsereg egységei megkezdték a kivonulást Ukrajna területéről. A szakértő értesülései alapján viszont hivatásos kiképzőtiszteket hagynak hátra a szakadár fegyveresek harci felkészültségének javítására.

Közben egy helyszínen dolgozó újságíró a TSZN ukrán televízió szerint arról számolt be, hogy a Donyecktől északkeletre fekvő Debalceve településnél az ukrán hadsereg néhány egységét bekerítették, és orosz zsoldosok folyamatosan tűz alatt tartják őket. A települést korábban már a terrorellenes erők visszafoglalták a szeparatistáktól. Az újságíró figyelmeztetett, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a Donyeck melletti Ilovajszknál történtekre. Ott az ukrán főügyészség adatai alapján legalább kétszáz katona és önkéntes vesztette életét, ez volt az eddigi legsúlyosabb harctéri kudarca a terrorellenes erőknek Kelet-Ukrajnában. Két napja viszont az RNBO szóvivője még cáfolta, hogy ukrán katonák kerültek volna kelepcébe Debalcevénél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: