2011-04-05 23:58:09• hírek • kocsis zoltán

Kijelenthető: elődöntős a Real és Schalke

Amikor a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek sorsolásán kialakult a Real Madrid - Tottenham és az Inter - Schalke párosítás, akkor a legtöbben azt mondták: ez sima spanyol és olasz továbbjutás lesz. Ám azt talán kevesen sejtették, hogy mindkét párharc már az első mérkőzés után eldől. Azt pedig talán senki sem, hogy az egyik ágon a Schalke lesz az, amely máris kvázi továbbjutónak érezheti magát. Örülhettek ugyanakkor azon sportfogadók is, akik sok gólban bíztak: a két találkozón összesen 11 gól született.

A Bajnokcsapatok Európai Kupáját hatszor, a Bajnokok Ligáját háromszor megnyerő Real viharosan indított és egy szöglet után Adebayor egy fejessel már a negyedik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, amihez azonban kellett Gomez kapus hibája is. Viharosan kezdett a másik oldalon Crouch is: a hórihorgas csatár negyed óra alatt begyűjtött két sárga lapot és a 16. percben máris véget ért számára a találkozó. Az eddig is fölényben játszó spanyolok tovább növelték a nyomást, ám Ronaldo és Adebayor egy-egy lehetőségétől eltekintve nem alakítottak ki ziccereket. A londoniak erejéből szinte csak a védekezésre futotta, ám a játékrész derekán Bale-nek köszönhetően kétszer is villantak. A walesi szélső előbb egy bedobást követően hozta nagy helyzetben van der Vaartot (akit Carvalho akadályozott meg abban, hogy pontosan és erősen kapura lőjön), majd pedig egy elfutás után ő maga lőtt oldalhálóba kedvező pozícióból.

A szünet után is maradt a hazai fölény, amelynek monotóniáját csak Assou-Ekotto távoli, de nem veszélytelen lövése törte meg. A madridi támadások aztán az 57. percben értek ismét góllá, amikor egy szöglet után Marcelo ívelt tökéletesen Adebayor fejére, aki szépen a kapuba bólintotta a lasztit. Pepe hibája után Carvalho akadályozta meg Bale-t a szépítésben, a folytatásban aztán már csak egy csapat volt a pályán. És a gólok sem maradtak el: a 79. percben di Maria egy remek csavarással, a 83. minutumban pedig Ronaldo egy pazar kapáslövésből talált be - utóbbi esetben Gomez ismét nem állt a helyzet magaslatán.

Crouch butasága megkönnyítette a Real Madrid dolgát, amely együttes vélhetően már nyugodtan készülhet az elődöntőre, a visszavágón hatalmas csodára lenne ugyanis szüksége a Tottenhamnek.


Adebayor nem véletlenül élteti magát: két gólt lőtt a Tottenhamnek
Adebayor nem véletlenül élteti magát: két gólt lőtt a Tottenhamnek fotó: realmadrid.com


A másik elődöntő 24. másodpercében még úgy tűnt: a Schalkénak is csodára lesz szüksége ahhoz, hogy nem kapjon nagy zakót a Giuseppe Meazza stadionban. Történt, hogy Neuer kapus csak egy csukafejessel tudott menteni Milito elől, Sztankovics pedig a kezdőkörből, a középvonal mellől kapásból vágta a labdát az üres kapuba. A szezon egyik legszebb gólja volt...

A királykékek azonban ettől nem ijedtek meg, amit Raul veszélyes fejese jelzett három perccel később. Sőt, bő negyed órával később a németek már ki is egyenlítettek: egy szöglet után Papadopulosz fejesét Cesar még védte, a védők azonban nem tudtak felszabadítani, Matip pedig közelről egalizált. Ennél jobban meglephette az olaszokat, hogy a Schalke fölényt harcolt ki, Cesarnak pedig nagyot kellett védenie Jurado ziccerénél. Gólt azonban a hazaiak szereztek: Cambiasso okos fejese után Milito közelről nem kegyelmezett. Nagyon sokáig azonban nem örülhettek a címvédő hívei, hisz a 40. percben Baumjohann ugratta ki Edut, akinek első lövését Cesar még védte, az ismétlésnél azonban már tehetetlen volt.

Nyilvánvalóan nem voltak megelégedve a döntetlennel a házigazdák, akik a második félidőt is viharosan kezdték: Milito hatalmas ziccerben nem találta el a kaput, kevéssel később pedig Neuer bravúrral védte Eto'o próbálkozását. Óriási fölényben játszott ekkor az Inter, gólt mégis ő kapott: az 53. percben Farfan passzolt Raulhoz, aki beforgatta Chivut és megszerezte a vezetés a Schalkénak.

Az olaszok nem hittek a szemüknek, ám a „fekete leves" még csak ezután következett számukra. Négy perccel később ugyanis Jurado beadása után Ranocchia lőtte saját kapujába a labdát, újabb öt minutummal később pedig Chivu kapta meg a második sárgáját és ugyanúgy a kiállítás sorsára jutott, mint a hétvégén a Milan elveszített rangadón. Két perccel később Jurado találta el a hazai kapufát, a 75. percben pedig Farfan. Utóbbi esetben azonban a labda Eduhoz került, aki a teljesen demoralizált és rezignált hazai védők gyűrűjében belőtte az ötödik Schalke-gólt is.

Bár a címvédő Inter az előző körben is vereséget szenvedett hazai pályán egy másik német gárda, a Bayern München ellen és idegenben vívta ki a továbbjutást, most azonban nem egy, hanem három gólt kellene ledolgoznia, ami enyhén szólva is lehetetlennek tűnik. Ám a fociban nincsenek lehetetlen, az olaszok pedig már csak ebben a közhelyben reménykedhetnek...

Bajnokok Ligája, negyeddöntők, első mérkőzés:
Real Madrid
- Tottenham 4-0
gólok: Adebayor (4., 57.), di Maria (72.), Ronaldo (87.)

Inter - Schalke 2-5
gólok: Sztankovics (1.), Milito (34.), illetve Matip (17.), Edu (40., 75.), Raul (53.), Ranocchia (57., öngól)

Raul nem csak gólt lőtt, küzdött is fotó: uefa.de
Raul nem csak gólt lőtt, küzdött is fotó: uefa.de


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: