2009-06-27 13:26:11• hírek • MTI

Kihívások előtt az RMDSZ

Brüsszelben, Budapesten, a Kárpát-medence egészében, de főleg Bukarestben kell jelen lennie az elkövetkező időszakban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hiszen ezeken a helyszíneken történik mindaz, ami a romániai magyarságot érinti, helyzetét befolyásolja - fejtette ki szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a szövetség elnöke.

Markó az RMDSZ "miniparlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén beszélt, amelyen a résztvevők arról döntenek, hogy a szövetség indítson-e saját jelöltet az őszi romániai elnökválasztásokon, s ha igen, akkor ki legyen az a politikus.
Markó jelezte: bármilyen kimenetelű is lesz az a választás (vagyis akár meghosszabbítják a választók Basescu mandátumát, akár nem),  meghatározó lesz az ország belpolitikai életében, valószínűleg átrendeződnek a politikai erőviszonyok.
Utalt arra, hogy a két kormánypárt (a demokrata-liberális és a szociáldemokrata) az ország fontos ügyei helyett az egymás elleni küzdelemmel vannak elfoglalva, éppen az elnökválasztásokra tekintve. Az RMDSZ-szel együtt ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívül gyenge, miközben megerősödött az európai parlamenti választások nyomán a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt.  
Részben erre is gondolva hangzottak el a romániai magyarságon belül azok az érvek, amelyek az önálló jelöltállítás mellett szólnak. Például az, hogy az RMDSZ ne vonja ki magát a versenyből,  ráadásul az elnökválasztás második fordulójában alkupozícióra tehet szert az első fordulóban szerzett szavazatai alapján.  De a legfőbb szempont az volt - mondta - , hogy egy olyan felelős érdekvédelmi szervezet, mint az RMDSZ ragadjon meg minden alkalmat politikai üzenetének közvetítésére.
Markó emlékeztetett: az RMDSZ-en belül sok szín, áramlat, többféle meggyőződés létezik, vannak egymással ütköző regionális, generációs vagy ideológiai nézetek, érdekek. Ezért többen vallották, hogy a szervezeten belüli egyensúly megtartása érdekében maga az elnök, Markó Béla legyen az RMDSZ államfő-jelöltje. Más személyek nevei is felmerültek, így  - Borbély Lászlóé, Frunda Györgyé, Kelemen Hunoré. Markó Béla mindhármukat hatékony, tapasztalt politikusnak nevezte. Elmondta azt is, hogy ő maga szeretné az RMDSZ elnöki tisztségéből fakadó feladatokra összpontosítania figyelmét.  Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a szervezeten belül a fiatalabb nemzedéket képviselő Kelemen Hunort, a szövetség ügyvezető elnökét jelöljék.  Pénteken a döntéseket előkészítő ügyvezető testület, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) is Kelemen Hunor személyét javasolta az SZKT-nak.
Ami a szövetség előtt álló jövőbeni kihívásokat illeti, Markó kifejtette: minden olyan helyszínen jelen kell lenni (Brüsszelben, a Kárpát-medence egészében, Budapesten, de főként Bukarestben), ahol a romániai magyarságot érintő, helyzetét alapvetően meghatározó események történnek.    
Ennek tükrében örömmel állapította meg, hogy az európai parlamenti választásokon csaknem kilenc százalékos eredményt ért el az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megállapodása nyomán született Magyar Összefogás Listája.
"A választóktól megkaptuk az erőt, most arra kell ügyelnünk, hogy ezzel az erővel a jövőben jól sáfárkodjunk" - szögezte le Markó Béla.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: