2019-10-26 06:55:24• hírek • Agerpres

Kihirdette Iohannis a rendőri hatáskört bővítő jogszabályt

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a közrendre és közbiztonságra vonatkozó törvényt módosító jogszabályt - közölte az Agerpres hírügynökség.


A törvény kiterjeszti a küldetésben rendőrök hatáskörét. Ugyanakkor bírságot ír elő abban az esetben, ha valaki megtagadja, hogy rendőri felszólításra igazolja magát. A módosítások értelmében a rendőrök kérhetik a lakosság segítségét a gyanúsított személyek elfogásában, ártalmatlanításában és rendőrségre történő bekísérésében.


A rendőrnek biztosítania kell, hogy a megbilincselt vagy mozgásában más eszközzel korlátozott személy a nyilvános helyeken eltakarhassa arcát, de a bilincset is. A rendőröknek feladatuk teljesítésekor joguk van olyan korlátozó eszközöket bevetni, mint a fizikai erő, önvédelmi és immobilizációs technikák vagy eszközök alkalmazása, fehér fegyverek, illetve tűzfegyverek alkalmazása, gépjárművek kényszerített megállítására és felnyitására, illetve zárt terekbe való bejutásra szolgáló kellékek.


A rend őrének joga van szolgálati fegyvere felhasználásával figyelmeztetni és megállásra bírni a törvénytelenséget elkövető személyt, joga van motozást végezni és átkutatni csomagját, illetve járművét, de kizárólag abból a célból, hogy indokolt esetben elkobozza a törvénytelenül birtokolt tárgyakat, vagy olyan eszközöket, amelyeket az igazoltatott személy saját maga, a rendőr vagy más személyek ellen használhat fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: