2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-02-16 17:47:30• hírek • Agerpres.ro

Kihirdette Iohannis a költségvetési törvényt FRISSÍTVE

Szuperoptimistának nevezte Klaus Iohannis román államfő a szociálliberális Grindeanu-kormány 2017. évi költségvetési törvényét csütörtökön, ugyanakkor bejelentette, mégis kihirdette a jogszabályt, mert az országnak szüksége van a büdzsére.

Az elnöknek joga lett volna megfontolásra visszaküldeni a törvényt a parlamentnek, de ha azt a törvényhozók változatlan formában szavazzák meg - ahogyan azt a kormányoldal kényelmes többségének ismeretében az elemzők valószínűsítették - akkor másodszor már nem tagadhatta volna meg a kihirdetését.

A jobboldali államfő rövid sajtónyilatkozatában úgy értékelte: a költségvetési bevételeket a kormány túlbecsüli, hiszen az előző évhez képest 14 százalékos növekedéssel számol az idén, anélkül, hogy erre bármilyen magyarázattal szolgálna. Iohannis azt is nehezményezte, hogy a kormány "hatalmas" kiadásokat irányoz elő, és több mint 10 milliárd eurós hitelt készül felvenni.

A kormánynak most alkalma lesz bebizonyítani, hogyan hajtja végre a költségvetési törvénybe foglalt vállalásait - jelentette ki Iohannis, majd háromszor is hangsúlyozta, hogy felelősségteljes gazdálkodást vár el a kabinettől.

A Sorin Grindeanu vezette bukaresti kormány 2,98 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolva, 5,2 százalékos gazdasági növekedésre alapozva dolgozta ki költségvetés-tervezetét, miközben az Európai Bizottság 4,4 százalékos növekedést valószínűsít az idén Romániában.

A kormány előrejelzése szerint az államadósság az év végére eléri a GDP 37,7 százalékát, az infláció 1,4 százalék lesz. A kormány szerint az idén 4,3 százalékkal nő a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra mérséklődik. A bukaresti kormány 815 milliárd lejes (55,5 ezer milliárd forint) GDP-t valószínűsít 2017-ben.

A román államháztartás bevételei tavaly a GDP 30 százaléka alá csökkentek, miután 2016 január elsején 24-ről 20 százalékra csökkentették az áfát Romániában. Idén újabb 1 százalékponttal 19 százalékra csökkent az áfa Romániában, a kormány pedig további nyugdíj- és béremelésekről döntött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: