2012-12-08 13:07:05• hírek • MTI

Kihagyták Olaszországot, újraforgatták az EU-videót

Olaszország tiltakozására újraforgatták az Európai Uniónak a Nobel-békedíj átadása alkalmából készített videofilmjét, amelyben megfeledkeztek az EU-alapító Olaszországról.

A brit Winston Churchillel indult az EU magát celebráló videója, amelyben a francia Francois Mitterand, a német Helmut Kohl és még a dán Anders Fogh Rasmussen is szerepelt. "Éppen csak az európai közösség alapkövének számító 1957-es Római Szerződésről nem esett egy szó sem, és az európai alapító atyának számító Alcide De Gasperit és Altiero Spinellit is kihagyták belőle" - adta hírül a szombati olasz sajtó.

Az Európai Uniónak ítélt Nobel-békedíj hétfői oslói átadására készült videó Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a kezdeményezésére született. A rövidfilmben európai polgárokat is megszólaltattak, de ezek között sem volt olasz.

Az olasz külügyminisztérium tiltakozására a filmet újraforgatták. Ha ilyesmi Németországgal, Franciaországgal vagy Nagy Britanniával fordult volna elő, "a brüsszeli paloták beleremegtek volna" - jegyezték meg a római újságok, hangsúlyozva, hogy az európai illetékesek hivatalosan bocsánatot kértek Rómától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: