2013-10-04 11:11:21• hírek • MTI/AFP/dpa/AP/APA

Kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó

Kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó csütörtök hajnalban az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál. A hajón tartózkodók közül legkevesebb 133-an meghaltak. A történtek miatt péntekre nemzeti gyászt rendeltek el Olaszországban.

A baleset a reggeli órákban történt, amikor a vízi jármű motorja leállt, és elkezdett víz szivárogni a hajótestbe. A fedélzeten jelzőtüzeket gyújtottak, hogy láthatók legyenek a kereskedelmi hajók számára. A hajón lévő fűtőolaj tüzet fogott, ettől gyulladt ki a hajó fedélzete. Két halászhajó vette észre a lángokat, és riasztotta a parti őrséget, az pedig mentőhajót küldött a helyszínre, ahová helikopterek is érkeztek.

A délelőtt folyamán már legkevesebb kilencvennégy holttestre bukkantak, majd a lampedusai partoktól mintegy 500 méterre, 40 méteres mélységben megfeneklett hajóroncs belsejében és a körülötte lévő vizekben az olasz parti őrség búvárai délután legkevesebb negyven további holttestre bukkantak. A búvárok folytatják a keresést, a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.

A halottak között három gyermek és két terhes nő is van - mondta el Angelino Alfano olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter csütörtök délután Lampedusa szigetén.
A mintegy ötszáz menekült Afrika szarváról jött, legtöbbjük Eritreából és Szomáliából. A hajó Líbiából indult útnak. Több mint 150 embert sikerült élve kimenteni a délelőtt folyamán, mintegy kétszázat továbbra is eltűntként kezelnek.

Egy migrációval foglalkozó szakértő közölte, hogy a hajón utazó mintegy száz nő közül csupán hármat sikerült kimenteni, gyermek túlélőre eddig nem bukkantak. Az Afrikából érkező legtöbb menekült egyáltalán nem tud úszni, és "csak a legerősebbek élték túl" a hajókatasztrófát - tette hozzá a Nemzetközi Migrációs Szervezet római munkatársa.

Ferenc pápa a Vatikánban mondott csütörtöki beszédében szólt a hajókatasztrófáról is, azt "szégyennek" nevezte. Felszólította a híveket, hogy imádkozzanak az áldozatokért, valamint a világ "összes menekültjéért". "Nem tudom említés nélkül hagyni e sokadik hajótörés nagyszámú áldozatát. (...) Csak eltökélt együttműködéssel kerülhetők el az ilyen tragédiák" - hangsúlyozta.
"Óriási tragédiának" minősítette a történteket Enrico Letta olasz kormányfő, és péntekre nemzeti gyásznapot hirdetett.  A katasztrófa miatt a szerdai bizalmi szavazás másnapján felfüggesztették az intenzív belpolitikai tevékenységet

Alfano európai, nem pusztán olasz tragédiának minősítette a történteket, és felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson segítséget a dél-európai államnak. Giorgio Napolitano olasz államfő elmondta, hogy a menedéket keresők "kétségbeesett és halálos utazásait" jobban kellene ellenőriznie Európának. Úgy vélte, hogy a nemzetközi közösségnek, és elsősorban az Európai Uniónak döntéseket kellene hoznia és lépéseket kellene tennie a kérdésben.

Politikai lépéseket, nagyobb erőfeszítést sürgetett az uniós tagállamok részéről az Európai Bizottság csütörtökön kiadott, Cecilia Malmström belügyi biztos által jegyzett közleményében, amelyben a brüsszeli testület egyúttal megrendülésének ad hangot és részvétét fejezi ki a Lampedusa közelében történt hajóbaleset miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: