2019-02-21 13:40:25• hírek • Bede Emőke

Kigyulladt egy ház kéménye Szatmárnémetiben – helyszíni képek

Minden hétre jut egy-két olyan tűzeset, melyet a kémények nem megfelelő takarítása, szigetelése, vagy a fűtésrendszer karbantartásának elmulasztása okoz. Csütörtökön például Szatmárnémetiben, a Lázári úton történt incidens.

A tűzoltóságot maga a ház tulajdonosa riasztotta, a bejelentés szerint kigyulladt a ház kéménye. A helyszínre 12 lánglovag és két habbal és vízzel oltó fecskendős autó vonult ki. Az első feladat a tető megbontása volt, melyre azért volt szükség, hogy a lehetséges tűzfészkeket felleljék, illetve meggátolják a lángok továbbterjedését a ház többi részére is. A gyors közbelépésnek köszönhetően a tüzet sikerült idejében eloltani, szerencsére személyi sérülés sem történt. Az incidenst egyértelműen a ki nem takarított kémény okozta.



A tűzoltóság korábban megfogalmazott néhány hasznos tanácsot, melyet érdemes mindenkinek megszívlelnie. Mint írják, a kémények rendszeres takarítását saját biztonságunk érdekében csak szakemberrel végeztessük el.  A kémény szerkezete legyen kellőképp stabil, illetve legyen megfelelően szigetelve, hiszen a kiáramló forróság - mely az égéstérben meghaladhatja a 100 Celsius fokot is - könnyen lángra tudja lobbantani a közelben található éghető anyagokat, pl. a tetőszerkezet fából készült elemeit. A kéménytisztító ajtót úgy kell kialakítani, hogy onnan ne pattanhasson ki szikra vagy parázs, illetve az ajtó alá is érdemes tenni egy nem éghető anyagból készült védőlapot. Utóbbi tanács azonban nem csak a kémények, hanem a kályhák, kandallók esetében is igaz, egy fémtálcával ugyanis könnyen kivédhetők a kieső parázs által okozott tüzek.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: