2014-09-26 14:25:52• hírek • MTI

Kigyulladt a donyecki repülőtér, építik a "falat" az orosz határon

Kigyulladt péntekre virradóra a kelet-ukrajnai szakadárok által ostromolt donyecki nemzetközi repülőtér, és megszakadt a reptér áramellátása is. A kijevi kormány utasítására pénteken hozzáláttak az orosz-ukrán határ elkerítéséhez, műszaki lezárásához.

Az ukrán fegyveres erők kezén lévő légikikötőt - a március 5-i minszki tűzszüneti megállapodás ellenére - hetek óta tüzérségi fegyverekkel ostromolják az oroszbarát szeparatisták. Szemtanúk szerint a városban is igen feszülten telt az éjszaka, a helybeliek több kerületből tüzérségi lövedékek robaját jelentették. Sérültekről, áldozatokról nem érkezett hír.

Az ukrán "terrorellenes" erők sajtóközpontja közölte, hogy az éjjel több más településnél is támadás érte a hadsereg állásait. Folytatódtak a szeparatista támadások a Donyecktől északra fekvő Debalcevénél, illetve a két város közötti található Nyikisine és Maloorlivka településeknél, valamint még északabbra, Luhanszk megyében Piszki, Popaszna és Scsasztya települések térségében érte támadás a "terrorellenes" erőket. Scsasztyában találatot kapott a helyi kórház is.

A felsorolt települések mind beleesnek abba a nehézfegyverektől mentesítendő övezetbe, amelynek kijelöléséről múlt pénteki minszki találkozójukon állapodtak meg az ukrán kormányzat és az oroszbarát szakadárok, valamint Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői.

Hírügynökségi jelentések szerint pénteken egy Donyecktől északra lévő helyszínen újabb tárgyalásokat kezdtek magas rangú orosz és ukrán katonai tisztségviselők, valamint az EBESZ képviselői, hogy kijelöljék az említett ütközőövezet "határait". A Luhanszk és Donyeck megyét kettészelő, keletről nyugatra majd délnek forduló, 30 kilométer széles elválasztó vonal kialakításának célja, hogy tartósan biztosítsa a szeptember 5-én Minszkben született tűzszünet betartását.

Az ukrán kormány pénteken hivatalos honlapján bejelentette, hogy megkezdték "a fal" építését az orosz-ukrán határon, s a létesítmény első szakasza a tervek szerint szeptember 30-ra kész lesz. A "Fal" elnevezésű projekt megvalósítását, vagyis az orosz-ukrán határ teljes hosszában való elkerítését szeptember 3-án jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.
Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki kijevi sajtóértekezletén azt mondta, "erősen hisz" a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésének lehetőségében. Hivatala aznap közölte, hogy az elnök rendeletet írt alá az orosz-ukrán határ teljes hosszának a határforgalom előli átmeneti lezárásáról. Az ukrán média híradása szerint péntekre a 65 határátkelőhelyből már 16-ot lezártak a forgalom elől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: